Spørsmål & svar

Hva gjør man når man ikke blir tatt på alvor av helsevesenet?
Dato: 7.mars 2023

Jente/kvinne, 

27 år

Hva gjør man når man ikke blir tatt på alvor av helsevesenet?
Jeg har slitt med mat/kropp halve livet, og tok nylig omsider motet til meg og gikk til fastlegen og spurte om råd og hjelp. Hun henviste meg til spesialisthelsetjenesten for utredning/behandling av spiseforstyrrelser, men jeg fikk avslag fordi det ikke var alvorlig nok. I mine øyne kunne det like gjerne stått svart på hvitt "skjerp deg, spis mindre, tren mer, bli tynnere, bli flinkere". Bør jeg ta hintet til spesialisthelsetjenesten og skjerpe meg ytterligere, eller bør man stå på sitt men risikere å bli veldig ydmyket?

ROS svarer

Hei, takk for at tar opp slik en viktig utfordring. Så modig av deg å omsider søke råd og hjelp, jeg kan tenke meg at det krevde mye av deg. Og så vondt å høre at du fikk avslag med en slik begrunnelse.

 

Det er dessverre slik at en flere kan oppleve at henvisningen blir avslått. Og da kan man bli sittende igjen med en opplevelse av å ikke bli tatt på alvor, eller begynne selv å tvile på om det er alvorlig nok til å få hjelp. Slike tanker du beskriver kan noen beskrive som en form for indre kritiker. Den indre kritikeren kan oppleves ekstra sterk når en kommer i kontakt med en del vanskelige følelser. Slike tanker er ofte ikke sanne, og derfor skal man heller ikke alltid lytte til de. Jeg vil absolutt heller råde deg til å stå på ditt, men jeg forstår det kan være både skummelt og ikke minst krevende.

 

En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse, som kan komme til uttrykk på ulike måter. Dessverre kan enkelte oppleve at det er vanskelig å få hjelp dersom man ikke har en undervekt. Men de fleste som sliter med en spiseforstyrrelse har faktisk en normalvekt eller overvekt. En spiseforstyrrelse handler i bunn og grunn om hvor stor plass dette tar i tankene og følelsene, og hvordan dette går utover hverdagen og hvordan man har det. Det kan begrense livet i stor grad, selv om det ikke er synlig ved eksempelvis en undervekt.

 

For meg høres det ut som at du nylig har tatt et enormt viktig steg mot å få det bedre med deg selv og ditt forhold til mat og kropp. Nettopp å anerkjenne at du trenger hjelp. Det er vondt å oppleve motstand, men du fortjener å få hjelp til det som er vanskelig. Dersom man får avslag på henvisningen, er det viktig å be om en ny henvisning hvor dere får i enda større grad frem hvor utfordrende dette er. Halvparten av de som sender ny henvisning, får behandlingstilbud. Dette kan tyde på at første henvisning ikke har fått frem alvorlighetsgraden av situasjonen. Be gjerne legen om å bli involvert i hva som skal stå i henvisningen. Dersom du videre får avslag, er legen din ansvarlig for å se på andre muligheter og hjelpe deg videre.

 

Jeg ønsker å vise til to episoder fra podcasten vår «Uforstyrra» som tar opp tema:

Er jeg syk nok?

Legen sier jeg ikke er syk nok

 

Håper noe av dette kan være til hjelp, og at du vil få en opplevelse av å bli tatt på alvor. Du er også velkommen til å benytte deg av ROS sine rådgivningstilbud.

 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

4. april 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
8. april 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
8. april 2024
Trondheim
Kurs: Yoga, meditasjon, avspenning & inspirasjon
10. april 2024
Bergen
Temakveld: Spiseforstyrrelser, smerteuttrykk ved overgrep (fulltegnet)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.