Jente/kvinne,
Jeg har ADHD, og har fra jeg var liten frem til jeg startet på medisiner ikke kjent på metthetsfølelse. Medisiner gjør at jeg endelig har kjent på å være mett, jeg har blitt avhengig av denne følelsen, og misbruker det. Legen forstår meg ikke, og jeg klarer ikke mer. Enten så spiser jeg utrolig mengder med mat, eller ingenting. Det er aldri noe mellom. Holdt på siden jeg var 14. jeg mistenker dette ikke bare er psykisk. Har dere vært borti lignende saker?
ROS svarer
Hei og takk for at du tar kontakt med ROS! Jeg kan forstå at det er veldig utfordrende å ha et så vanskelig forhold til mat og metthetsfølelse, spesielt når du har hatt denne opplevelsen fra du var ung. Det høres ut som at du har fått en ny opplevelse av metthetsfølelsen fra du begynte på medisinene, men at det også har ført til en annen utfordring – at du veksler mellom å spise veldig mye og å spise veldig lite. Jeg forstår også at du opplever at legen din ikke helt forstår deg, og at det er frustrerende.
Det du beskriver høres ut som det kan være knyttet til både fysiske og psykiske aspekter, og det er ikke uvanlig at mennesker med ADHD kan oppleve utfordringer med regulering av mat og sultfølelse. Medisiner for ADHD kan påvirke både appetitt og metthetsfølelse. Dette kan være vanskelig å håndtere på egen hånd.
Jeg vet at det er mange som kan kjenne seg igjen i dette med å veksle mellom underspising og overspising. Både mennesker med og uten ADHD. Det er ofte slik at underspisingen trigger overspisingen fordi kroppen har et stort overlevelsesinnstinkt så den prøver å sikre seg store mengder mat i påvente av en ny sulteperiode. Derfor er det viktig å spise nok og jevnlig for å unngå at man ender opp med å til slutt spise veldig mye mat på en gang.
Jeg leser at du mistenker at det kan være noe mer enn bare psykiske utfordringer. Det er ikke alltid lett å finne ut hva som er årsaken, og noen ganger kan det være flere faktorer som spiller inn – både knyttet til ADHD, medisinering og kanskje en underliggende spiseproblematikk.
Når du skriver at du føler at legen ikke forstår deg, kan det være verdt å prøve å være ekstra tydelig på hvordan dette påvirker deg, slik at du kan få hjelp til å finne en løsning. Hvis du føler at medisinene ikke er riktig for deg, eller at de forverrer problemene, kan det være viktig å ta en prat med legen om dette. Jeg vil ikke gi medisinske råd, men jeg vil anbefale at du snakker videre med helsepersonell som kan gi deg den hjelpen du trenger når det gjelder medisinering.
Jeg vil oppmuntre deg til å ta denne problemstillingen videre med legen din og finne den hjelpen som passer for deg. Husk at du ikke er alene om å oppleve utfordringer som dette, og det finnes både profesjonell hjelp og støtte du kan få. Du fortjener å finne en løsning som fungerer for deg. Ta gjerne kontakt med vår anonyme chattjenste dersom du trenger hjelp til hvordan du kan ta dette opp på ny med fastlegen din.
Hilsen rådgiver i ROS
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Gi svar
Tusen takk for din hjelp!
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd på dette nettstedet.
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.