Jente/kvinne,
jeg sliter veldig med overspising. har gått opp kanskje 15 kilo siste året. jobber med maten og trening, men det er veldig mye nå. har dere noen tips til hvordan det kan bli enklere å bli frisk?
ROS svarer
Hei, så fint at du tar kontakt med oss for å søke råd, når du har det vanskelig.
Så leit å høre at du sliter med overspising, det høres veldig slitsomt ut for deg. Du skriver at du jobber med maten og med trening. Og jeg ble litt nysgjerrig på hvordan du har jobbet med dette, og om du har fått noe hjelp eller veiledning underveis?
De er veldig viktig å oppsøke hjelp når man har det vanskelig. For noen det å snakke med helsesykepleieren på skolen, fastlegen eller læreren man liker, kan være en bra start, hvis det er utfordrende å ta det opp med de nærmeste.
Det kan være mange grunner til det, at man ikke klarer å slutte å overspise, selv om man prøver veldig hardt å jobbe med bedre forhold til mat og kropp.
Jeg vet ikke om det er slik for deg, men noen av de som kommer til oss, sier at de tidligere prøvde restriktive metoder for å gå ned i vekt, for eksempel har hatt perioder med slanking og intensiv trening.
Det finnes en sammenheng mellom overspisingsproblematikk og restriktiv spising. Etter lang periode med et for lite mat, er det veldig vanskelig å holde ut i det, for kroppen trenger næring og prøver å kompensere for tidligere restriksjoner. Det å spise regelmessig og nok mat er ofte en god ting å starte med, og hjelper ofte med å overspise mindre. De fleste trenger hjelp og veiledning med dette, for å klare å planlegge måltidene og rutinene.
Felles for de fleste som plages med overspising er at man spiser for å regulere følelser. Dette kan være alle typer følelser, men overspisingen for mange skjer oftest når man er alene og kjenner på følelser som er vanskelige.
Jeg legger også ved en lenk til nylig lansert digitalt kompetansesenteret om overspisingslidelsen, hvor du kan finne mange nyttige lenker og tekster om du har lyst å lese mer om dette.
Jeg tenker at det kan være veldig individuelt for alle, hva som kan hjelpe når en sliter med overspising. Akkurat som det er veldig individuelt for alle hva som gjorde at en utviklet dette spiseproblemet.
For mange kan det å utvikle et vanskelig forhold til mat, henge sammen med en krevende livssituasjon ellers i livet. Det kan være alt fra overganger og endringer i livet, mobbing, utfordrende relasjoner eller belastende livssituasjon. Mange som opplever store endringer, uforutsigbarhet i hverdagen eller utrygghet, får ofte et behov for å ta kontroll på andre områder i livet, og for noen kan dette behovet for kontroll gå utover forholdet til mat og kropp.
Jeg vet ikke om det er slik for deg, men mange som sliter med dette sier at overspisingsepisodene hjelper dem å roe ned, distrahere seg når de kjenner på ubehagelige følelser, men samtidig skaper det enda mer uro, skam og dårlig samvittighet i etterkant. Derfor er det kjempeviktig å få hjelp og veiledning når man har det så vanskelig. Det er veldig modig av deg å jobbe med dette så hardt.
For mange er det nødvendig å se nærmere på livssituasjonen og vurdere om det er noe som opprettholder spiseproblemet. Er det en relasjon som påvirker deg negativ? Noe som er vanskelig hjemme eller på skolen?
Det blir ofte vanskelig å bli kvitt spiseproblemet uten å få hjelp med noe som opprettholder det, og jeg prøvde å gi noen eksempler av slike opprettholdende faktorer, ikke sikkert at du kjenner deg igjen i noe av dette.
Det er viktig å nevne at det er utrolig slitsomt og ensomt å streve med overspisingslidelsen, og de fleste trenger hjelp og behandling for å få det bedre.
Jeg vil derfor oppmuntre deg til å snakke med noen om hvordan du har det, og hvordan forholdet ditt til maten er, for å finne hjelp som er tilpasset dine behov og situasjon. Du er hjertelig velkommen til å skrive med oss på vår anonyme chat. De kan være fint å øve seg litt på å skrive om det, om en aldri har snakket om dette før og trenger å sortere tankene en har rundt dette.
Håper dette svaret kan være til hjelp for deg og du er hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss igjen.
Med vennlig hilsen, rådgiver i ROS
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Ta undersøkelsen
Tusen takk for din hjelp!
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.