Spørsmål & svar

Har ikke en spiseforstyrrelse, men sliter med at jeg generelt ikke har noe matglede. Er dette noe dere kan veilede i?
Dato: 27.september 2024

Jente/kvinne, 

22 år

hei, jeg har ikke spiseforstyrrelse, men sliter med at jeg generelt ikke har noe spesielt matglede, er dette noe dere kan veilede om? jeg opplevde i vår (fra mars april kanskje) å bli utbrendt typ, og slet veldig med mat, og kvalme og oppkast. Jeg gjikk mye ned i vekt, og har vell egt ikke gått noe særlig opp siden, (noe som jeg syns er litt rart) nå vil jeg jo si at jeg spiser normalt, men merker at jeg sliter fortsatt med matgleden, kanskje det henger litt igjen, typ sånn jeg vet at jeg må spise, eller kommer jeg bare tilbake i den vonde sirkelen med kvalme, men ja. så jeg ble bedre i sommer, og har spisst siden, men når jeg merker at jeg blir veldig stressa og sliten så kommer gfjerne kvalmen tilbake litt, men slipper å komme tilbake i den sirkelen jeg var siden jeg har lært meg at jeg da må slappe av. Men jeg har liksom ikke en sånn matglede og vil jo gjerne få det, og ikke ha et sånn anstrengt forhold til mat der jeg er redd for å bli kvalm Vil gjerne ha tips om hvordan få et bedre forhold til mat igjen, hvordan få matglede, hvordan ikke bli kvalm. Om jeg spiser litt mye eller mye søtt engang så blir jeg typ kvalm fortere enn før, men ja vil jo gjerne bli som normalt

ROS svarer

Hei, 
Og takk for at du tar kontakt. Så fint at du utforsker dette videre og søker mer hjelp til å få tilbake matgleden. Du lurer på om dette er noe vi kan veilede i. Dette med matglede er noe som kan bli en utfordringer for personer med en spiseproblematikk i ulik grad. Og dette med matlyst/matglede henger også ofte sammen med hvordan man har det ellers i livet. Og kan også påvirkes av andre tilstander slik du forteller om. Jeg ønsker å kommentere litt det du skriver her og kanskje noe noe av det jeg nevner er noe du kan kjenne deg igjen i. Håper at dette kan være til hjelp for deg. 

Det å gå ned i vekt, av ulike grunner, kan utløse et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt. Selv om vekttap skyldes sykdom, og ikke et ønske om å gå ned i vekt, kan det i enkelte tilfeller gjøre en mer sårbar for at forholdet til mat kan bli anstrengt. For noen kan dette sette i gang en frykt for å gå opp i vekt. Det er ikke sikker du kjenner deg igjen i dette. Du forteller at forholdet til mat er anstrengt, og at dette handler i stor grad om kvalmen du har slitt med den siste tiden. Det er ikke sikkert det er slik for deg, men kan dette også handle om at det har blitt anstrengt på andre måter også? At enkelte typer mat kan være anstrengt, i frykt for å gå opp igjen i vekt? Dersom det kan være noen slike årsaker, kan dette være noe vi kan veilede i. Det må ikke være en spiseforstyrrelse, for at slike ting kan være vanskelig. 

Dersom du ikke kjenner deg igjen i at forhold til enkelte typer mat, mengde mat eller frykt for vektoppgang er vanskelig, tenker jeg at dette er noe som er litt utenfor vår kompetanse. Det å få mer hjelp hos legen, som kan se situasjonen din på en medisinsk og helhetlig måte, vil da kunne være en god idè. Om det er klinisk ernæringsfysiolog som kan være til hjelp, eller se nærmere på om mangel på matglede kan henge sammen med hvordan du har det generelt for tiden. Jeg tenker at dette er noe å ta på alvor og viktig å få utforsket nærmere. 

Om du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS, om du merker at det kan være noe i det jeg har beskrevet over, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss på vår chat. Der kan vi også hjelpe deg med hva du kan gjøre videre, dersom det er aktuelt å benytte seg av våre tilbud.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

15. oktober 2024
Oslo
Gruppe: Mindfulness og rolig yoga
21. oktober 2024
Trondheim
Gruppe: Selvfølelse
21. oktober 2024
Bergen
Temakveld: Overspising hos barn og ungdom
22. oktober 2024
Oslo
Gruppe: Mindfulness og rolig yoga

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.