Spørsmål & svar

Dato: 5.november 2024

Jente/kvinne, 

27 år

Jeg spiser kun middag, altså en gang hver eneste dag. Dette har jeg holdt på med i flere år. Når jeg spiser middagen så er det små posisjoner, Mindre enn det som blir sett på som barnemeny. Er veldig aktiv så å si hele dagen. Føler meg hele tiden veldig tørst og svimmel. har ikke hatt mensen på flere mnd. Går til psykolog en gang i uken for andre grunner, å prøvd å tatt opp dette temaet her flere ganger men føler det ikke blir hørt på. BMI er på 17 noe som psykologen selv har sagt at er undervektig. Jeg lurer på om det er normalt å føle at man aldri er sulten? når jeg spiser middag så blir jeg plutselig bare bråmett å det virker ut som det er noe oppe i hode mitt som sier at jeg ikke kan spise mer for da kommer jeg til å legge på meg og ikke være bra nok som menneske. Jeg har hatt veldig dårlig selvbilde i mange år, alltid følt at jeg har vært veldig tykk, når andre kommenterer at jeg må legge på meg.. Ser på magen min i speilet når jeg skal dusje å blir kvalm å føler jeg er tykk.. Er dette et problem som jeg burde prøve enda hardere å få til å bli hørt på eller burde jeg bare la det gå? Det som har fått meg til å reagere var når jeg ikke har fått mensen på så lang tid og at jeg er konstant svimmel og sliter ekstremt mye med hodesmerter.

ROS svarer

Hei,

så bra at du tar kontakt og deler her. Du forteller at alt du spiser hver dag er en liten mengde mat til middag, at du har mistet mensen, og du føler deg tørst og svimmel. Dette høres for meg ikke godt ut for deg, og jeg blir bekymret for deg. Mindre enn en barneporsjon til middag hver dag er alt for lite til at kroppen skal fungere, og det høres ut som at kroppen din har nedprioritert en del oppgaver allerede.

Du lurer på om det er normalt å aldri bli sulten. Når man venner kroppen til å ikke få nok mat over lang tid, forstyrrer dette sult- og metthetssignal, som da kan gjøre at man ikke kjenner på sult. Du forteller også om tanker om å ikke være god nok, og det høres ut som at dette også er styrende for de valg rundt mat du tar. Det å ikke kjenne seg god nok kan være fryktelig vondt, og det er helt menneskelig at man gjør alt man kan for å slippe å kjenne det slik. For en del som strever med spiseproblematikk/-forstyrrelse, så kan det å ikke spise bli en strategi for å slippe å kjenne på dette vonde. Man kan si at det å føle seg god nok handler mye om hvordan det står til med selvfølelsen. Når selvfølelsen er lav, kan mange legge betingelser på den. F.eks. at jeg er god nok så lenge jeg veier sånn og sånn, eller spiser på den og den måten. En spiseforstyrrelse vil bare være med på å opprettholde en lav selvfølelse. Jeg ønsker å gi deg håp om at det er fullt mulig å få hjelp til å både få bedre selvfølelse og få et bedre forhold til mat og kropp. 

Du lurer på om dette er noe du burde ta på alvor. Og det tenker jeg absolutt. Jeg vil på sterkest oppfordre deg til å ta opp dette med både psykologen, men også fastlegen din. Det er viktig at du gir så godt bilde på hvordan dette med mat, kropp og aktivitet er. Og det er viktig å også få frem hvor mye disse tankene tar plass, og hvor styrende de er for deg i hverdagen. Hvordan får det deg til å føle deg. Du kan f.eks. ta med det du har skrevet her, og formidle det. 

Om du kjenner at det å ta steget om å dele dette til lege/psykolog er vanskelig, så er du hjertelig velkommen til å snakke mer med en av våre rådgivere. Kanskje det kunne vært fint for deg med en samtale på vår anonyme chat. 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS. 

ROS

NESTE AKTIVITETER

9. desember 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
11. februar 2025
Trondheim
Kurs: Trygge Kropper Trygge Barn (TKTB)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

9. desember 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
11. februar 2025
Trondheim
Kurs: Trygge Kropper Trygge Barn (TKTB)

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.