Jente/kvinne,
Min datter er i behandling for anoreksi hos Bup (familiebasert behandling). Vi opplever framgang rundt måltidene hjemme, men det kommer voldsomme tilbakeslag hver gang vi har vært på konsultasjonene hos Bup. Da vil hun ikke spise, og vi må nesten starte på null igjen. Er dette vanlig blant flere?
ROS svarer
Hei, og takk for at du tar kontakt med oss. Det er fint å høre at dere opplever fremgang rundt måltidene hjemme, men leit å høre at dere også opplever tilbakegang etter konsultasjonene hos BUP. Du lurer på om dette er vanlig blant flere som er i behandling. Vi har ikke noe erfaring med at det oppleves tilbakegang spesifikt etter samtaler i BUP, så det blir vanskelig å komme med noen forklaring på mulig årsak. Det er svært vanlig at det går litt opp og ned, og det er en svært krevende og tøff behandling for både foreldre og den som er syk.
Det er vanlig med mye sinne og frustrasjon hos den syke, særlig knyttet opp mot måltidene, og det er sterke følelser i sving. Din datter sliter mest sannsynlig med sterk ambivalens, slik at hun i det ene øyeblikket kan virke litt motivert til å bli frisk, for så i neste øyeblikk holde fast på de anorektiske tankene, og få panikk over all maten hun må spise. Dette handler om sykdommen som styrer henne, og ikke om henne som person, det er viktig å skille mellom din datters atferd og anoreksiens atferd. Dette er ikke alltid like lett. Tilbakeslagene du beskriver kan være en slags testing av utholdenhet hos deg. Anoreksien ønsker ikke motstand, og den kan forsøke å teste grenser og slite ut den/de som følger opp behandlingen, med ønske og håp om at du skal gi opp/gi mer etter. Da vinner sykdommen frem og har mer kontroll.
Det er ikke lett for dere å stå i dette, men hun trenger at du er rolig, trygg og står på ditt, selv om det er vanskelig, og til tider nesten ikke til å holde ut. Det kan føles hjerteskjærende å skulle være så konsekvent og streng i denne behandlingen, men det er det som til slutt gjør henne frisk.
Det er ikke sikkert at det er noen sammenheng, men en tanke jeg også fikk var om dette kan ha noe med vektoppgang å gjøre? Blir hun veid på disse timene med BUP, og kan dette være en årsak til at hun protesterer og gjør motstand etter hver samtale ? At hun kjenner på at det er svært vanskelig å fortsette hvis vekten har gått opp, selv om hun vet at det er mål med behandling?
Nå vet ikke jeg hvor mange uker dere har stått i denne behandlingen, og hvor dere er i løpet, men jeg tenker at dette er viktig å ta opp med BUP, og si det som du forteller her, at det skjer en forverring etter hver konsultasjon.
Håper at dette svaret var til hjelp for deg. Benytt gjerne vår rådgivningstelefon om du trenger å lufte noen tanker og snakke med noen om hvordan dere har det.
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider:
Ordinære åpningstider:
Mandag-torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
Chatten er midlertidig stengt torsdager i oddetallsuker (uke 35, 37, 39).
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.
Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.