Spørsmål & svar

Dato: 24.april 2024

Jente/kvinne, 

13 år

hei! jeg har hatt problemer med spising i det siste. hvis jeg har sett en film som har gjort meg ukomfortabel som for eksempel "tusk" eller "human centi pede" så klarer jeg ikke å spise vanlig det neste dagene. selv om jeg ikke ser på sånne filmer så mye så er det over heile internettet. så det er vanskelig å komme seg unna det. og jeg vil ikke si det til moren min heller. hva gjør jeg?

ROS svarer

Hei,
Takk for at du tar kontakt med oss når du har det vanskelig med dette.

Jeg tenker at alle kan kjenne seg igjen i det å se på film eller video på nett av nysgjerrighet, og angre etterpå, for det var noe ekkelt eller ubehagelig man så der. Det høres ut for meg at du så noe som satt seg inn i hukommelsen, og preger deg fortsatt.
Jeg vil oppmuntre deg til å snakke med noen om dette, slik at du ikke sitter aleine med de ubehagelige følelsene du kjenner på nå.
Det er «bare» en film, men det er ikke rart at en blir skremt av noe slikt. Jeg vet at slike filmer er veldig lett tilgjengelige, men kanskje det er lurt å være forsiktig med det du velger å se på? 

Du nevner ikke hva er forholdet ditt til mat ellers, er det slik at du sliter med å spise andre ganger også? Eller kun på grunn av de filmene du nevnte?

Om det er slik at du sliter med et vanskelig forhold til mat, så vil jeg oppmuntre deg til å snakke med noen om dette. Mange synes at det er fint å ta det opp med helsesykepleieren på skolen, eller læreren man liker, om det er vanskelig å snakke om dette med foreldrene.

Det er slitsomt å streve med et anstrengt forhold til mat, og de fleste trenger hjelp og støtte for å få det bedre. Du forteller ikke så mye om situasjonen din ellers, så det er vanskelig å gi noen konkrete råd.

Dersom du har flere spørsmål, eller ønsker å prate mer om dette, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss i ROS på vår anonyme chat. Der kan man spørre om alt man lurer på, og kan for mange være en lettere måte å snakke om dette på.

Jeg håper at dette svare kan være til hjelp for deg.

Mvh, rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon (utsatt til høsten 2024)
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.