Spørsmål & svar

Dato: 3.mai 2024

Jente/kvinne, 

29 år

Hei. Jeg sliter med overspising, og mange plagsomme tanker rundt mat og kropp. Når jeg spiser sammen med andre, får jeg ofte dårlige følelser når jeg er ferdig med å spise. Jeg føler meg elendig, skammer meg for det jeg har spist og vil synke ned i bakken. Dette er spesielt vanskelig når jeg spiser middag sammen med kjæresten min, hjemme hos en av oss. Da er settingen såpass trygg, at jeg lar reaksjonen komme. Jeg blir stille og får ikke til å delta i samtalen lenger. Han har tidligere spurt hva det er, og jeg sagt at det handler om vanskelige tanker rundt mat, uten å gå i så mye detalj. Nå er vi fått en dynamikk der han kanskje bare prater videre om noe som interesserer han, mens jeg er stille. Det får meg til å føle meg enda dårligere, fordi jeg føler meg ikke sett. Det føles som vi begge later som at det ikke er et problem. Andre ganger snakker jeg om andre ting som er vanskelig, som ikke handler om mat. Da er det egentlig ikke det jeg snakker om som er problemet (for eksempel kan jeg snakke om at noe var stresssende på jobb, eller vanskelige familierelasjoner). Det er for å prøve og få støtte, men jeg gjør det ikke helt bevisst. Jeg vet ikke hvordan jeg kan prate om dette med kjæresten min. Jeg vet ikke helt hva jeg kunne trengt i situasjonen heller, og det er ikke lett å finne ut av. Har du noen tips til hvordan jeg kan ta det opp, og finne en bedre måte å takle situasjonen på?

ROS svarer

Hei,
Takk for at du tar kontakt med oss, så fint at du søker råd, når du har det vanskelig med dette.

Så leit å høre at du sliter med overspising, mange plagsomme tanker rundt mat og kropp, og at du kjenner på skam knyttet til spising. Det høres ut for meg at dette tar veldig mye plass i livet ditt.

Det er veldig fint å høre at du prøvde å ta det opp med kjæresten. Men det høres ut for meg at han ikke helt forstår hva du trenger og hvordan han kan hjelpe deg? Det er veldig sårt og vanskelig, når vi prøver å kommunisere til de nærmeste at noe er veldig utfordrende, og ikke får det vi trenger. Enda mer sårt når det koster så mye å ta det opp, når en kjenner på skam i tillegg.

Jeg vet ikke om det kan være slik for deg, men mange av de som kommer til oss, sier at de klarer ikke å sette ord på det de trenger, og at ikke alltid det er lett å forstå sitt eget forhold til mat og hvorfor det har blitt anstrengt. Jeg tenker at det er veldig forståelig, for det er ofte veldig komplekst, og det er vanskelig å snakke om det også. Mange kjenner på skam og dårlig samvittighet, så det blir enda vanskeligere å forklare til de nærmeste hva de kjenner på og hva de trenger. Det kan være fint å sortere i det litt først, og noen ganger det å snakke med noen som ikke står så nært, kan hjelpe med dette. For mange er det ofte lettere å åpne opp når man ikke ha relasjon til den man snakker med, og det er ofte nyttig at vedkommende har kunnskap om spiseproblematikk. For det kan være slitsomt å måtte forklare alt, spesielt når man fortsatt prøver å finne ut av dette selv.

Jeg vil oppmuntre deg til å snakke med noen om hvordan du har det og prøve å finne hjelp. En kan ta det opp med fastlegen, eller med psykolog, eller ta kontakt med oss i ROS. 

Du skriver at når dere skal spise sammen er settingen trygg. Det er veldig fint å høre. Jeg får inntrykk av at relasjonen deres er fint, men kanskje kommunikasjon rundt vanskelige temaer er noe som er utfordrende, og at du savner at dere bruker mer tid på dette? Det er veldig forståelig at du opplever det som veldig vanskelig. Det er et viktig behov man har i forholdet, å bli sett. Kan det hende at kjæresten din ikke vet hvordan han skal reagere for å støtte deg, og velger å ikke ta opp tema om mat, for å ikke såre eller trigge deg?  


Jeg tenker at det kan være fint å snakke med han om kommunikasjonen mellom dere. At du ikke helt vet hva du trenger, men at du trenger at han anerkjenner problemet du tar opp, og kanskje stiller noen spørsmål de gangene du forteller om noe som er stressende eller vanskelig. Det kan også være lurt å ha en slik samtale ikke i forbindelse med måltid, i en setting da du kjenner at du er rolig. Noen synes at det kan være lettere å sende en melding. 

Jeg vet ikke om det kan være slik for deg, men mange opplever at det var lettere å åpne opp til de nærmeste, etter at de har snakket med noen utenifra. Og når en klarer å sette ord på følelsene sine og behovene sine, så kan det være lettere å være tydelig, om hvordan de nærmeste kan hjelpe og støtte best.  

Du nevner at det er noen stressende situasjoner på jobb og vanskelige familierelasjoner. Kan det hende at det er noe som påvirker forholdet ditt til mat? Jeg vet ikke om det kan være slik for deg, men for mange er det sammenheng mellom vanskelig livssituasjon og overspising. Noen bruker mat for å regulere følelsene, og når stress bygger seg opp. Det er ofte viktig å se nærmere på ting som kan opprettholde et spiseproblem, for å få det bedre. Jeg ønsker å legge ved en lenk med noen råd angående dette: jeg sliter med overspising, hvordan kan man stoppe med det,

og en lenk til, med råd angående hvordan en kan ta opp med de nærmeste at forhold til mat er utfordrende: Den vanskelige samtalen.

Det du beskriver høres veldig slitsomt ut for deg, og jeg vil oppmuntre deg til å snakke med noen om dette. Det er viktig å søke hjelp når en sliter med anstrengt forhold til mat. Det er mulig å bli helt frisk, men de fleste vil trenge hjelp og støtte på veien mot tilfriskning. 

Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss på vår anonyme chat, om du trenger å sortere tankene og sette ord på følelsene knyttet til alt dette.

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg.
Med vennlig hilsen, rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

10. september 2024
Tromsø
Gruppe: Få bukt med overspising
10. september 2024
Bergen
Gruppe: For pårørende (lukket)
10. september 2024
Tromsø
Gruppe: På lag med kroppen (FULLT)
11. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.