Spørsmål & svar

Dato: 17.april 2024

Annet, 

14 år

Jeg har jobbet mot å bli friskt fra spiseforstyrrelsen min i litt over 3 måneder nå, men jeg blir fortsatt ganske fysisk full av "normale" måltid. Og egentlig burde jeg spise mer hvert måltid slik at jeg går raskt nok opp i vekt (hvis jeg følger råd fra psykolog), men jeg sliter med at mengden jeg spiser nå er på grensen til å være ubehagelig. Jeg spiser en del nøtter og andre lite-volum-men-høyt-kalori-innhold hver dag i tillegg til mine andre måltider for å få i meg nok kalorier. Det føles bare så håpløst at jeg må presse i meg mere kalorier enn det jeg ville gjort hvis jeg bare spiste de vanlige måltidene som jeg allerede gjør. For jeg har allerede utvidet magesekken min (naturlig av at jeg spiser mer mat), så det at jeg liksom må spise mer enn det kroppen min er byggd opp for å gjøre er veldig demotiverende. Har dere noen tips på hvordan situasjonen kan bli lettere?

ROS svarer

Takk for at du kontakter oss. Først så vil jeg si at det er fint å høre at du jobber mot å bli frisk, og at du er i gang med å tilvenne deg normale måltider. Det at du ønsker å bli frisk, og står i behandling betyr ikke at dette bare er enkelt, det kan være krevende, både fysisk og psykisk.

Du har vært i tilfriskning i 3 måneder , men kjenner fremdeles på ubehag knyttet til det å spise mer mat enn du er vant til, og beskriver at du kjenner deg fysisk full av normale måltider. Du sier også at du burde spist mer, for å gå raskt nok opp i vekt, og følge råd fra psykolog. Hvis jeg forstår deg riktig, så vil det si at du ikke spiser så mye som dere har avtalt akkurat nå, og at det likevel er på grensen til hva du kjenner at du klarer.

Det å spise bestemte mengder mat, og følge en plan kan være overveldende, og det kan som du nevner føles som at det er for mye for din kropp. Det kan også føles direkte ubehagelig ut, slik du beskriver. Dette skjønner jeg at kan være utrolig vanskelig for deg å stå i.

Mange kan kjenne på dette ubehaget som du beskriver knyttet til mengde mat, dette skyldes ofte at kroppen er ikke vant til disse mengdene, etter en tid der kroppen har fått  for lite mat. Jeg skjønner godt din frustrasjon, og at dette kan kjennes håpløst, og vanskelig. Det er kanskje ikke til hjelp for deg akkurat nå, men det vil bli bedre etter hvert som kroppen gradvis venner seg til litt større måltider.

Samtidig som at dette er vanskelig å venne seg til, så kan mange etter hvert kjenne en trygghet i dette med å vite hva og hvor mye man skal spise, så slipper man å bli usikker på hva som er riktig, med tanke på mengde og type mat. For noen så kan det i denne perioden også være fint å slippe å tenke så mye, og ta så mange valg knyttet til mat selv.

Du ønsker tips til hvordan situasjonen kan bli lettere for deg.  Jeg lurer på om dette er noe du har snakket med behandler om? Dette er nok noe de er vant til å høre fra andre, og det å kunne prate med behandler om dette, og være ærlig på hvordan det kjennes for deg akkurat nå kan være fint. Det er viktig at du kan være åpen med din behandler og snakke om det som er vanskelig.

Håper dette svaret var til hjelp for deg. Ønsker du å prate mer med en rådgiver, kan jeg tipse om vår anonyme chat ROS CHAT

Mvh rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon (utsatt til høsten 2024)
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.