Spørsmål & svar

Jeg har vært overvektig i mange år, men tok tak i mars. Er sliten og lei av å tenke på mat og dårlig samvittighet
Dato: 18.oktober 2024

Jente/kvinne, 

50 år

Jeg har vært overvektig i mange, mange år, men tok tak i mars 2023. Nå har jeg gått ned ca 33 kg, er fortsatt overvektig men selvfølgelig friskere og har mer overskudd. Har gjort dette på en så sunn måte som mulig tror jeg. Men jeg merker at jeg er "sliten" av å tenke på mat, lei av å enten avstå fra mye (ikke alt, jeg er på ingen måte fanatisk, og jeg har spist både usunt og snop på denne reisen!) eller få en slags dårlig samvittighet etterpå. Jeg føler ikke at jeg har en spiseforstyrrelse enda, men jeg ønsker ikke å komme dit heller. I det daglige går alt greit, da har jeg stort sett en plan jeg følger som funker og egentlig ikke koster noe -men det er unntakene jeg sliter med. Hvordan skal jeg bli kvitt disse tankene samtidig som jeg fortsetter i samme bane med sunn og riktig mat i passe mengder, og kanskje fortsatt går ned litt til (og ihvertfall IKKE går opp!)

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du skrive til oss. Så fint at du tar det du kjenner som utfordrende rundt mat på alvor og spør om mer råd rundt dette. Det høres ut som du nå kjenner at tankene rundt mat begynner å bli slitsomt og at du kan ha en viss grad av bekymring rundt hvordan det kan utvikle seg. Det er fullt mulig å få det bedre, og få oppleve at tankene kan ta mindre plass.

Jeg ønsker å si litt om hvordan forholdet til mat kan bli anstrengt i tilfeller hvor man går ned i vekt og hva man kan gjøre for å få mer hjelp med dette.

Du forteller at du følger en plan, og at du har hatt en vektnedgang siden mars i fjor. Det er ofte slik at det å gå ned i vekt, kan gjøre en mer sårbar for å utvikle et anstrengt forhold til mat. Dette kan variere i grad og på hvilken måte. Men det å kjenne på dårlig samvittighet når man ikke får fulgt planen man har, kan være et tegn på at forholdet til mat ikke er helt slik det burde være.

Vekt
For noen handler det om at man blir redd for å gå opp i vekt, og kan komme i en slik situasjon at det blir vanskelig å komme til en vekt man kan akseptere selv. Man kan da styres av en frykt og kjenne seg fanget i det å skulle gå enda mer ned i vekt. I tillegg er det mange som opplever at det å gå i et underskudd over lenger tid, påvirker tankene rundt mat og gjør en mer overopptatt av mat og kropp.

Regler rundt mat
I tillegg er det mange som opplever at de har tilegnet seg en del regler rundt mat, og kanskje også kuttet ut matvarer eller til og med matgrupper på veien. Dette kan by på utfordringer sosialt, dersom man kommer i en situasjon hvor man blir servert mat man prøver å unngå. Eller opplever å spise mer mat enn det man hadde planlagt ut ifra planen. Ved regelbrudd enten i sosialt lag eller alene, kan mange da kjenne en del på dårlig samvittighet, men også skyld og skam. Mange opplever også at maten man nekter seg, ofte ender opp med å bli triggende når man først går utenfor planen.

Funksjon for å regulere følelser:
Det som også kan skje når man går lenge i et underskudd, er at sultresponsen kan bli sterk og føre til at man kan komme i perioder hvor man overspiser. Dette fordi kroppen er programmer for overlevelse og får signaler om at det er behov for mer mat enn det kroppen får. Dette kan medføre at man kan oppleve episoder av overspising, og for noen da på den maten man ellers forsøker å unngå. I tillegg kan man oppleve at overspisingsepisoder kan få en funksjon for å regulere følelser. Man føler gjerne at det kan lindre en form for uro eller vanskelige følelser der og da, men man sitter ofte igjen med andre vonde følelser etterpå.

Det er ikke sikkert at du kjenner deg igjen i alt som er beskrevet over, men om du kjenner deg igjen i noe av det, vil det nok være lurt å oppsøke mer hjelp med forholdet til mat. Vi er opptatt av at alle som kjenner at forholdet til mat er vanskelig selv skal få den hjelpen de trenger, uavhengig av om det er en spiseforstyrrelse eller et anstrengt forhold til mat. Det er fullt mulig å få et godt forhold til mat, og få oppleve at tankene rundt dette gradvis vil ta mindre og mindre plass. De fleste har behov for veiledning/hjelp for å få det bedre. Da kan man se på hvilke områder man selv opplever som vanskelig og få konkret hjelp med det.

Om du ønsker å vite mer om hva ROS kan hjelpe deg med, kan du ta kontakt med oss på vår chat/telefon. Her kan du også lese mer om vårt gratis samtaletilbud. Det er ikke behandling, men mer hjelp til selvhjelp. For noen er samtaler i ROS tilstrekkelig for å få et godt forhold til mat igjen, mens for andre vil det være behov for mer hjelp.

Håper dette var til hjelp for deg.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
10. februar 2025
Oslo
Gruppe: For personer med overspisingsproblematikk (lukket)
11. februar 2025
Trondheim
Kurs: Trygge Kropper Trygge Barn (TKTB)
13. februar 2025
Digitalt
Gruppe: For pårørende (lukket) (FULLT)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
10. februar 2025
Oslo
Gruppe: For personer med overspisingsproblematikk (lukket)
11. februar 2025
Trondheim
Kurs: Trygge Kropper Trygge Barn (TKTB)
13. februar 2025
Digitalt
Gruppe: For pårørende (lukket) (FULLT)