Spørsmål & svar

Dato: 25.juni 2024

Jente/kvinne, 

38 år

Jeg er på vei til å få et bedre kosthold. Men jeg tviholder likevel på en del ting som hindrer meg å gå ned i vekt fordi at den matvaren gir meg ro, og jeg slapper av når jeg spiser/drikker det. Som oftest noe med sjokolade. Jeg er redd for at hvis jeg gir opp dette så vil jeg miste all kontroll for så at alt jeg spiser blir usunt igjen. Hvordan få kontroll over følelses spisingen?

ROS svarer

Hei, og takk for at du tar kontakt med oss. Du forteller at du er på vei til å få et bedre kosthold, og at du ønsker å gå ned i vekt. Samtidig strever du litt med at du spiser eks sjokolade for å kontrollere følelser, og du klarer ikke å slippe dette helt.  Vi i ROS gir ikke råd knyttet til slanking og vektnedgang, men jeg kan likevel si litt generelt om hvordan dette kan være å stå i.

Det å være i en prosess der man fokuserer på vektnedgang kan i stor grad påvirke forholdet til mat, noen ganger over til det negative. Det er også veldig lett for at det som begynner med et ønske om en liten vektnedgang kan gå over til å bli en stor utfordring, og man kan utvikle et vanskelig forhold til mat. Det ideelle vil være å ikke fokusere på vekt, men heller finne den gylne balansen der man har et godt kosthold som ivaretar kroppens behov, men som samtidig ivaretar en måte å leve og spise på som ikke går ut over livet og tankene på en negativ måte.

Nå vet jeg ikke noe rundt din situasjon, og hvorfor du føler at du trenger å gå ned i vekt. Du beskriver også at du har noen ting du tviholder på, som du mener at hindrer deg i vektnedgang.

Du benytter noen ganger enkelte typer mat/drikke og sjokolade for å roe deg og kontrollere følelser, og lurer på hvordan du kan få kontroll over denne følelses spisingen? Det første steget i å få kontroll på følelse spising er å bli bevisst på når, hvor og hvorfor dette skjer.

Vi i ROS mener at alle matvarer kan inngå i et normalt kosthold, også sjokolade. Det som kan være fint å se litt nærmere på er ikke om du spiser sjokolade eller ikke, men snarere hvordan du bruker den. Koser du deg og nyter den, eller blir den brukt som et middel til å oppnå ro og lindring? Mange opplever at enkelte matvarer kan fungere som en mestringsstrategi, og til å hjelpe en å slappe av, stresse ned og døyve vanskelige eller ubehagelige følelser.

Har du stress eller uro i deg som trenger å håndteres? Kan det finnes alternative måter å håndtere uro på? Har du kjent etter hva du trenger i øyeblikket?

Du sier også at du er redd for å gi opp de matvarene du forsøker å unngå, og at du da skal miste kontroll. Det kan være fint å også nevne at det er en sterk sammenheng mellom restriktiv spising og overspising, så å kutte helt i enkelte matvaregrupper er ikke anbefalt, da dette kan trigge deg, og gjøre at du går inn i denne» alt eller ingenting» tankegangen.

Håper dette svaret kan være til hjelp for deg. Det kan også være fint for deg å snakke med noen om hvordan du har det, enten en venn eller noen i familien. Du kan også kontakte oss på vår anonyme chattetjeneste, og få prate mer med en rådgiver der.

Men vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.