Spørsmål & svar

Dato: 28.juni 2024

Jente/kvinne, 

32 år

Hei. Jeg har begynt å straffe meg selv med mat når jeg har det vondt. Noe jeg ofte har i løpet av en mnd. Jeg spiser alt fra sjokolade, boller og kake. Har anstrengt forhold til kroppen og mat. Er veldig opptatt av vekten og hvordan kroppen ser ut. Jeg sjekker magen, ryggen, ansiktet osv hver kveld. Jeg føler jeg er for "voksen" til å ha slike problemer. Eller er det vanlig? Har alvorlig PMDD, ADHD og Aspergers, så psyken blir utfordret x antall ganger i måneden, noe som er svært vanskelig. Så må når jeg i tillegg sliter med kropp og mat, vet jeg ikke hvor jeg skal begynne. Vet ikke om jeg har direkte spørsmål eller bare trenger råd. Jeg føler meg ikke bra, det er sikkert. Med vennlig hilsen K.R

ROS svarer

Hei, så fint at du tar kontakt her.

Det høres ut som at det er mange ting i livet ditt som er utfordrende akkurat nå. Du skriver at du har alvorlig PMDD, ADHD og Aspergers. Du skriver også at du sjekker kroppen din hver kveld, straffer deg selv med mat, og har et anstrengt forhold til kropp og mat. Du lurer på om det er vanlig å ha slike problemer selv om du føler deg for «voksen», og det er veldig normalt. Et anstrengt forhold til mat, kropp, vekt og/eller trening kan ramme alle i alle aldre. For mange så handler det gjerne om at andre ting i livet er vanskelig, og at en bruker maten til å håndtere det som er utfordrende.

Først og fremst vil jeg råde deg til å snakke med noen om dette. Er det slik at du er i noen form for behandling allerede? I så fall kan det være fint å snakke med behandler om dette. Dersom dette ikke er tilfellet så er det mulig å ta kontakt med fastlege for å drøfte eventuelle videre tiltak derifra. Det er også mulig å ta kontakt med oss på vår anonyme chattetjeneste, eller eventuelt ta kontakt for individuell rådgivning her i ROS.

Er det slik at du spiser regelmessig og nok mat gjennom hele dagen? Det er ikke sikkert at det er slik for deg, men for noen så kan det være sånn at om en ikke får i seg nok mat gjennom hele dagen så vil kroppen ha et stort behov for mat, og det å da spise sjokolade, kake og boller vil være naturlig. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i det du skriver, og når psyken også blir utfordret så mye i løpet av en måned så kan det å bruke mat for noen være en naturlig måte å håndtere det som er vanskelig på. Likevel så skal en ikke trenge å ha det slik og det er mulig å få hjelp slik at en kan få det bedre.

Håper dette svaret ga deg noen tanker om hva som kan være fint for deg videre,

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
27. august 2024
Trondheim
Temakveld: Spiseforstyrrelser og kroppsbilde
1. september 2024
Digitalt
Lukket pårørendegruppe (digitalt) DATO KOMMER

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.