Jente/kvinne,
Hei! Jeg tror kjæresten min har en form for overspisningslidelse. Han pleide å være litt overvektig for noen år siden. Han spiste veldig usunt og trente ingenting. Han begynte å løpe for noen år siden og er blitt mye slankere. Han spiser bare et stort måltid om dagen, rundt middagstider. Han kan da spise middag for 4 personer helt alene. Han er veldig opptatt av dette ene måltidet da han mener det var det som gjorde at han mistet vekt. Han spiser heller ikke søtsaker, men hvis vi skal se en film elns, spiser han ekstreme mengder potetgull, nøtter, popcorn og andre salte ting. Han kan spise en hel pose potetgull på rappen, også en til etter det. Det virker ikke som han har magemål og kan spise til det går tomt. Han løper masse og holder seg i form, så jeg er ikke bekymret for at han skal gå tilbake til å bli overvektig, men Jeg syntes det er slitsomt at han har et så anstrengt forhold til mat og har laget disse reglene for seg selv. Jeg har selv et sunt og godt forhold til mat, og skulle ønsker vi kunne ha vanlige måltider sammen. Jeg tenker på hvordan dette vil bli hvis vi får barn og ikke kan ha en vanlig familiemiddag sammen.
ROS svarer
Hei,
Så fint at du tar kontakt her. Jeg forstår godt at du kjenner at det er slitsomt at han har et anstrengt forhold til mat og forholder seg til masse regler. Det kan høres ut som at dette med mat og trening er noe som tar stor plass for han og påvirker hvordan han lever livet sitt. Du stiller ikke noe konkret spørsmål her, men uttrykker et ønske om å ha felles måltider sammen og at du tenker på hvordan dette vil bli hvis dere får barn og ikke kan ha en vanlig familiemiddag.
Jeg blir litt nysgjerrig på om det er slik at du har forsøkt snakket med kjæresten din om det du skriver her? Dersom dette er noe du kunne tenke deg å snakke med han om så vil jeg råde deg til å ta en bekymringssamtale. Uavhengig av om du har forsøkt å snakke med han tidligere eller ikke, så vil det ofte være behov for å ta slike samtaler flere ganger. Det er ingen fasit på hvordan gjøre dette, og det viktigste er i det hele tatt å gjøre noe. Men ved å forberede seg litt, kan man gjerne lettere nå gjennom ved å ordlegge seg slik at mottakeren ikke opplever seg konfrontert eller anklaget.
Husk at man sår noen viktige frø hver gang man viser omsorg og bekymring. Ta gjerne kontakt med oss igjen om du kjenner behov for det. Kanskje en rådgivningssamtale på vår telefon eller chat kan være til hjelp.
Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Gi svar
Tusen takk for din hjelp!
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd på dette nettstedet.
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.