Spørsmål & svar

Dato: 24.mai 2024

Jente/kvinne, 

24 år

Det siste året har mat blitt nesten det eneste jeg tenker på (når er neste gang jeg kan spise, hva skal jeg spise, når skal jeg lage det, osv). Jeg føler jeg har god kontroll på maten ila dagen, men på kvelden får jeg intense "cravings". Jeg prøver å si til meg selv at jeg kan ta én, men det blir alltid én til, og jeg ender med å spise 3/4 - selv om jeg egentlig har spist det jeg skal for dagen. Har dere noen tips for hvordan jeg kan klare å få kontroll på den intense følelsen? Og, har dere noen tips for hvordan man generelt kan få et litt bedre forhold til mat? Nå forbinder jeg mat med stress, dårlig samvittighet, noe jeg må fortjene og at all mat utenom det jeg har planlagt er for mye. I dag er jeg ikke overvektig på noen måte, jeg trener mye og er en aktiv person, men er redd for at jeg fort kan legge på meg om jeg ikke får kontroll på "cravingsene". Takk for svar!

ROS svarer

Hei, og takk for at du kontakter oss når du kjenner på at mat begynner å bli vanskelig. Du sier at dette er noe som har blitt verre det siste året, og at det nå har blitt slik at mat er nesten det eneste du tenker på. Når tanker rundt mat og kropp begynner å ta veldig stor plass i livet blir det for mange problematisk, fordi det stjeler tid og energi, og gjør at andre ting dermed får mindre plass, eller noen ganger nesten ikke plass i det hele tatt.

Du sier at du har god kontroll på inntaket i løpet av dagen, men at utfordringen din er en intens følelse og cravings på kvelden. Du ønsker tips til hvordan få kontroll på denne følelsen. Du beskriver deg selv som en aktiv person som ikke er ikke overvektig, men kjenner likevel på en redsel for å legge på deg om du ikke får kontroll på disse cravingsene. Hvis jeg tolker det riktig, så har du hatt et ukomplisert forhold til mat tidligere, men at det nå har skjedd en endring. Jeg vet ikke om det er slik for deg, men for mange så kan dette med å ta kontroll på maten være en slags mestringsstrategi, hvis det er andre ting i livet som har endret seg, og kanskje føles litt ut av kontroll. Det kan eks være ny situasjon i forbindelse med bolig, jobb, skole, venner eller familie. Har det vært noen endringer i livet ditt det siste året, som kan ha påvirket deg, og ditt behov for å kjenne på kontroll?

Du beskriver at problemet kommer først på kveldstid. Mange kan kjenne seg igjen dette med å oppleve cravings om kvelden, og da gjerne etter noe søtt. Du sier ikke noe om det er godteri du  får lyst på, men du sier du kjenner på manglende kontroll når du har bestemt deg for å ta en, og ender opp med 3-4. Jeg får ikke inntrykk av at du overspiser ut i fra det du sier, men forstår likevel at du kan kjenne på usikkerhet i situasjonen hvis dette er noe nytt du kjenner på.  Mange som kjenner på intense følelser og cravings kan beskrive det som at  kroppen  har  » behov for noe», uten å vite helt hva.

Kan det hende at du kjenner deg rastløs, kjeder deg eller stresset, eller har du mange tanker og bekymringer som kverner rundt i hodet? Eller er det noe annet som er annerledes enn før? En mulig forklaring på hvorfor dette behovet ofte oppstår på kveldstid er, at man ofte er i full fart og har mye aktiviteter og gjøremål på dagtid, så når man endelig setter seg ned og slapper av/kjenner etter, så kommer disse sterke følelsene som man kanskje har skjøvet til side i løpet av dagen. Hvis det også er slik at du kontant tenker på mat og detaljer rundt spising gjennom hele dagen, samtidig som du kontrollerer inntaket nøye, så kan dette bygge seg opp gjennom dagen, og til slutt blir det for vanskelig å holde igjen. Vet ikke om du kan kjenne deg igjen i noe av dette?

Du ønsker  tips til hvordan du kan få et bedre forhold til mat, da dette i dag er preget av dårlig samvittighet, og noe du føler du må fortjene. Først vil jeg si at mat er noe vi trenger og skal ha påfyll av gjennom dagen, og det er ikke slik at vi må fortjene dette ved å eks trene på forhånd ol. Mange kan også kjenne på stress og usikkerhet rundt dette med å spise mer eller annerledes enn det som var planlagt, og dette setter begrensninger i mange sammenhenger. Det er helt greit å spise godteri, og det er også normalt at mat og energi inntaket varierer noe fra dag til dag. Kroppen er god på å tilpasse seg et variert inntak og spisemønster, så du skal  ikke måtte være redd for at du skal legge på deg selv om du gir etter for cravings innimellom.

Hvis du ønsker å prate mer med en rådgiver rundt dette, ta gjerne kontakt med oss på vår anonyme ROS CHAT eller vår rådgivningstelefon.  

Mvh Rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.