Spørsmål & svar

Dato: 21.januar 2025

Jente/kvinne, 

43 år

Bør man fortelle en med spiseforstyrrelser hva det er til middag?

ROS svarer

Hei, så fint at du tar kontakt her.

Du lurer på om du burde fortelle en med spiseforstyrrelser hva det er til middag. Dette er et godt spørsmål som vil avhenge av flere faktorer.

Det kommer an på hvor i prosessen den berørte er. For noen kan det være lurt å inngå noen avtaler og noe forutsigbarhet – og da kan det være hensiktsmessig å oppgi hva som skal være til middag – men kanskje uten at det er forhandlingsrom. For andre kan det være mer hensiktsmessig å la være å oppgi dette, da man kanskje må trene på å ta imot middag uten å vite hva det er på forhånd.

Med andre ord, ikke så lett å gi noe fasit svar. Men det går fint an å snakke med den berørte om hvordan det er for hen å ikke vite hva som er til middag. Hva oppstår av følelser, og hvordan kan de som står rundt bidra til å trygge og støtte, til tross for at man må gjennom et måltid uten å vite hva det er på forhånd. 

Dersom personen er i behandling så vil jeg råde deg til å stille dette spørsmålet til behandlere. Det å opprettholde et godt forhold som er basert på tillit kan også være veldig godt for både den pårørende og den som er berørt.

Håper dette svaret var til hjelp for deg,

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. april 2025
Stavanger
Temakveld: Overspisingsproblematikk
3. april 2025
Bergen
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. april 2025
Bergen
Temakveld: Overspising hos barn og ungdom
9. april 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.