Jente/kvinne,
Hva kan jeg som mor gjøre når jeg har oppdaget at min datter på 16 år kaster opp etter måltider
ROS svarer
Hei,
og takk for at du tar kontakt. Så bra du søker mer råd til hva du kan gjøre i denne situasjonen. Mange foreldre kan bli usikker på hvordan snakke med barna sine, når det er mistanke om at de kan ha en spiseforstyrrelse. Mange som har utviklet et vanskelig forhold til mat, kropp og vekt, har ofte utfordringer med å fortelle andre om det. Det kan være ulike grunner til dette. Kanskje de opplever en del skam knyttet adferden de har, eller de kan være redd for at noen skal blande seg i det de opplever som en løsning eller mestringsstrategi.
Derfor kan det være fint å forberede seg i forkant. Både ved å sette seg litt inn i hvordan det kan være for en som strever med dette, og hvordan man best mulig kan tilrettelegge for en god prat om dette. Vi har samlet noen råd til hvordan ta en slik samtale.
Bekymringssamtalen:
Legger ved noen linker som kan være fin å se på:
Utdypende punkter for bekymringssamtalen (bla litt ned)
Uforstyrra svarer - bekymringssamtalen
Videoserien for pårørende som heter Kom nærmere (for mer forståelse for problematikken)
Kom nærmere video om bekymringssamtalen
Selv om man kan oppleve i en slik samtale at man trår feil, eller blir møtt med avvisning, så er det aldri feil å være nysgjerrig og vise bekymring. Det betyr ikke at det en sa var feil eller dumt, men mest sannsynlig har man sådd et viktig frø. Kommer man ikke i posisjon til at de åpner seg første gang, kan man si at man fortsatt er bekymret og kommer til å ta en ny prat igjen snart.
I enkelte situasjoner, kan det være fint å få satt ord på egen opplevelse før man tar en slik prat. Da kan det være fint å ringe til vår rådgivningstelefon og få satt ord på situasjonen og egne følelser knyttet dette.
Dersom det viser seg at det er problematisk, er det viktig å oppsøke mer hjelp med dette. Da er fastlegen en som kan henvise til videre hjelp. Jo tidligere man kommer til for hjelp, jo bedre er det.
Håper at dette kan være til hjelp for å finne frem til riktig hjelp for henne.
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Ordinære åpningstider:
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.
Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.