Spørsmål & svar

Tidligere slet jeg med underspising, men nå har det bikket over til overspising.
Dato: 13.mai 2024

Jente/kvinne, 

21 år

Tidligere slet jeg med underspising, men nå har det bikket over til overspising. Kan spise helt enorme mengder når jeg først spiser… har ikke lagt merkbart på meg, men redd jeg gjør det om jeg fortsetter. Hva skal jeg gjøre?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt. Så fint at du søker råd for dette. 

Spiseproblematikk kan uttrykke seg på ulike måter, underspising, kompensering, overspising osv. Mange opplever at man kan vandre mellom ulike uttrykk. Men uavhengig av hvilket uttrykk, så kan det være mye av de samme tingene som ligger bak. Og for mange vil det være til god hjelp å få nøstet litt opp i det som ligger bak uttrykket/atferden rundt mat. Fikk du noe hjelp tidligere når du slet mer med underspising?

For mange som jobber seg ut av en spiseproblematikk hvor det er mer restriktiv spising, så kan det også være en helt naturlig reaksjon at man i en overgangsperiode opplever mer overpsising. Dette er bare en naturlig kroppslig reaksjon etter sulting, og vil stabiliseres med tiden, så lenge man jobber for et godt forhold til mat og kropp. Dersom du ikke får eller har fått noe hjelp, så vil jeg oppfordre deg til å snakke med noen om dette. Ofte kan problemene våre oppleves større og mer uoversiktlige når vi går med de alene. Det kan være lurt å snakke med noen du er trygg på, en venn eller noen i familien, eller en rådgiver i ROS, f.eks. gjennom vår anonyme chat, telefon eller individuelle samtaler. Det kan også være lurt å få snakket med fastlegen om dette, for å evt. få mer hjelp.  

med vennlig hilsen rådgiver i ROS. 

ROS

NESTE AKTIVITETER

25. mai 2024
Trondheim
Dagsretreat med yoga, avspenning og musikkmeditasjon
29. mai 2024
Trondheim
Pårørendeseminar
3. juni 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. juni 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.