Spørsmål & svar

Hei, har slitt med mat, selvbilde, depressive perioder, litt angs og hatt noen problematiske år.
Dato: 21.september 2023

Jente/kvinne, 

16 år

Hei, har slitt med mat, selvbilde, depressive perioder, litt angs og hatt noen problematiske år. Har jobbet med ut av det mange ganger, senest i sommer. Merker nå at tanker om mat og vekt begynner å ta stor plass igjen, og jeg vil jo ikke det. Men jeg er litt tom for ideer på hvordan jeg skal gjøre det. Har ikke gått på vekta på et halvt år og gar gjort det igjen nå. Håper virkelig at dere har noen tips til hvordan jeg skal komme meg ut av dette.

ROS svarer

Hei og takk for at du tar kontakt med oss.

Det er veldig sterkt og modig av deg, at du jobber så hardt med å ha det bedre. 
Jeg vet ikke om det er slik for deg, men for veldig mange av de som snakker med oss, et vanskelig forhold til mat og egen kropp begynte å utvikle seg på grunn av utfordrende livssituasjon, eller noe som er belastende som en trenger hjelp med.

Det kan være veldig frustrerende å slitsomt å kjempe så hardt med å få det bedre, og kjenne at mat og vekt tar fortsatt veldig stor plass i livet. Mange sier at de føler seg maktesløs og at de opplever at de bør jobbe enda hardere. Noe som kan utløse vonde tanker, dårlig samvittighet og skape enda mer belastning. 
Jeg vet ikke om du kjenner på dette, men ville bare nevne at det, at du har det fortsatt veldig vanskelig, til tross for at du jobber så mye, betyr ikke at du gjør noe feil eller ikke prøver hard nok. Det er ofte et tegn at en har behov for profesjonell hjelp, noen trenger for eksempel å begynne i behandling.

Du skriver at du tidligere slett med angst og hadde depressive perioder over lang tid, og jeg tenker at det er veldig forståelig om dette er noe som gikk utover forholdet ditt til mat og kropp, og påvirker deg fortsatt nå. Det er også veldig forståelig om du trenger mer hjelp og støtte i en slik situasjon, for å kunne få det bedre. For veldig mange, det å starte i behandling mtp angst eller depresjon, hadde veldig positiv effekt for livskvaliteten, selvbilde og forhold til mat og kropp. Det høres ut for meg at det er viktig å snakke med noen om hvordan du har det, slik at du ikke står aleine i en veldig vanskelig situasjon.

For mange det å snakke med noen om utfordringene med mat og følelser, gjorde at de skjønte hvor utrolig vondt de hadde det, og det var mulig å anerkjenne alt den jobben det gjorde for å få det bedre. Det kan også kjennes som lettelse, å dele noe tungt som en bærer helt aleine i mange år.
Du fortjener å føle deg bra og trygg og at tanker om mat og kropp ikke tar opp så mye plass, slik at det er mer plass til deg.

Veldig mange sier at det er vanskelig å be om hjelp, at de ønsker å finne en løsning selv. Det kan være mange grunner til det. Jeg tenker at det er veldig modig å be om hjelp, og det er en av mange måter å vise omsorg til seg selv. 
Jeg håper at du kan vurdere å snakke med noen om hvordan du har det. Noen velger å snakke med en god venn, eller familiemedlem. For noen er det lettere å snakke med personen som ikke står så nært, en lærer de liker, fastlege, helsesykepleieren på skolen, eller tar kontakt med helsestasjonen for ungdom. 
Det er også mulig å ta kontakt med oss i ROS på chat, telefon eller bestille en individuell samtale hos oss. ROS tilbyr ikke behandling, men mange sier at det var fint å kunne snakke med en rådgiver, når en har behov for å sette ord på ting som er vanskelig å sette ord på til andre.

Med vennlig hilsen, rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.