Spørsmål & svar

Ferie med familien og får ikke trent! Hva kan jeg gjøre? har masse angst over kropp og mat..
Dato: 5.mars 2024

Jente/kvinne, 

35 år

Jeg har nok alltid slitt med spiseforstyrrelser. Jeg er nå i en periode hvor jeg har masse angst over kropp og mat. Begrenser meg veldig. Har en uke ferie med familien og får ikke trent og jeg mår helt pyton. Hva kan jeg gjøre?

ROS svarer

Hei, takk for at du tar kontakt med ROS. Du forteller at du nok alltid har hatt en spiseforstyrrelse, og at du nå er i en periode hvor tanker rundt mat og kropp tar ekstra mye plass og påvirker deg ekstra mye. Det kan være slitsomt og vondt å ha det slik over tid. Nå skal du på ferie, og får ikke trent. Jeg får inntrykk av at du er redd for at det vil gjøre angsten og/eller de vonde tankene rundt mat og kropp ekstra sterk? Og du lurer på hva du kan gjøre. Jeg deler gjerne noen tanker basert på den informasjonen jeg har fått her, og så må du kjenne på om det er noe av dette som kan være nyttig for deg. Håper det kan være til hjelp for deg.

Først lurer jeg på om du har søkt hjelp for din spiseforstyrrelse? Mange som strever med en spiseforstyrrelse kan gå med det i mange år, før man våger å snakke med noen om det og evt. søker hjelp. Det kan være ensomt å stå i noe slikt alene over tid. Jeg ønsker å gi deg håp om at det er mulig å få det bedre med dette, og til og med bli helt kvitt spiseforstyrrelsen. Men det er en prosess, og de fleste trenger hjelp for å klare dette. Har du noen rundt deg som du kunne åpnet litt opp om dette til? Det kan også være lurt å ta dette opp med fastlegen for å få mer støtte og hjelp. ROS er også et tilbud mange kan ha nytte av. Her kan man få samtaler med en fast rådgiver over tid. Jeg tenker altså at det krever en lengre prosess for å kunne jobbe med dette. 

Videre skal jeg forsøke å komme mer konkret inn på hva du kan gjøre i ferien. Kanskje det kan være fint å øve seg på å ha litt aksept for at ferien kan bli vanskelig mtp. mat og kropp. Mange kan ha store forventninger om at i ferien skal man bare kose seg og ha det bra, men så er det kanskje ofte ikke alltid slik. Det er ikke alltid vi er helt klar over forventningene våre, men ved å prøve å være litt nysgjerrig på de, så kan man kanskje også forholde seg til det på en annen måte. For mange kan ferier være vanskeligere enn hverdag, og det å gi seg selv aksept for å ha det akkurat slik man har det kan ofte gjøre det litt lettere å skulle stå i det. Jeg tenker også at det kan være fint å benytte denne anledningen (ferien) til å øve deg på unntak. Mange som strever med spiseforstyrrelse kan beskrive at de lever med mange regler . Jeg vet jo ikke hvordan dette er for deg, men det å gi rom for unntak er ofte viktig for å bryte litt med de strenge reglene.

I tillegg til å jobbe med aksept for tankene og ubehaget som er der, så kan det også være fint å øve seg på å flytte fokus. En fin øvelse kan være å hver dag skrive ned minst 1 ting man  gleder seg over og/eller er takknemlig for den dagen. En annen måte å flytte fokus på kan være å gjøre aktiviteter som krever din oppmerksomhet, slik som spill, puslespill, se en gøy film, evt. gjøre noe sammen med familien. 

Til slutt lurer jeg på hvordan det er for deg å snakke med noen i familien om dette? Bare at en person vet litt om hvordan man har det, kan ofte være godt, og gjøre at man føler seg litt mindre alene om det. Du er også velkommen til benytte deg av ROS sin anonyme chat eller rådgivningstelefon. 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS. 

ROS

NESTE AKTIVITETER

20. april 2024
Tyrkia
Sterkere sammen (fulltegnet)
22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.