Spørsmål & svar

Dato: 24.januar 2025

Jente/kvinne, 

15 år

Hei, jeg er i kontakt med bup, noe jeg ikke liker i det hele tatt. Jeg er nå 15, så det jeg lurte på er om jeg kan nekte å dra på bup når jeg blir 16. Mener jeg har hørt det, men hadde vært deilig med bekreftelse eller avkreftelse. Takk på forhånd

ROS svarer

Hei!
Så fint at du tar kontakt med ROS. Du skriver at du er i kontakt med BUP og ikke trives med det. Det er forståelig at det kan være tøft å gå til behandling. Du lurer på om du kan nekte å dra til BUP når du blir 16 år, og jeg skal prøve å svare så godt jeg kan på dette spørsmålet.

Når du fyller 16 år regnes du som helserettslig myndig, som betyr at du har større innflytelse på valgene som tas rundt behandlingen din og det betyr at du har større rett til å bestemme selv om du vil fortsette behandlingen eller ikke. På helsenorge (Helserettigheter for barn og unge - Helsenorge) sine sider står det blant annet: “Du er helserettslig myndig når du fyller 16 år. I loven står det at personer mellom 16 og 18 år har "rett til å samtykke til helsehjelp, med mindre annet følger av særlig lovbestemmelse eller av tiltakets art". Det betyr at du, i de aller fleste tilfellene, kan bestemme selv om du skal ha behandling og hvem som skal vite hva om helsen din. Det finnes noen unntak. Du kan for eksempel ikke bestemme selv at du ikke skal motta kreftbehandling eller få blodoverføring når du er 16 år. I slike tilfeller er det de som har foreldreansvaret for deg bestemmer. Foreldreansvaret gjelder frem til du er fylt 18 år.”

Når det er sagt så tenker jeg at det kan være nyttig å være åpen med behandleren din hvis du føler at behandlingen ikke hjelper, eller hvis det er noe spesielt som gjør at du ikke trives der. Da kan de kanskje tilpasse behandlingen din slik at den føles mer passende for deg. Hvis du synes at dette er vanskelig å ta opp, så er et godt tips å skrive ned tankene dine slik at du enten kan snakke fra et “manus” eller så kan du gi skrivet til behandleren din så hen kan lese det selv.

Hvis du er usikker på hvordan du skal gå videre med dette, kan det være fint å snakke med en voksen som du stoler på, eller ta kontakt på vår anonyme chat. Husk at det er lov å kjenne på at behandling kan være vanskelig, og det er alltid bra å uttrykke hvordan du har det.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. april 2025
Stavanger
Temakveld: Overspisingsproblematikk
3. april 2025
Bergen
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. april 2025
Bergen
Temakveld: Overspising hos barn og ungdom
9. april 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.