Spørsmål & svar

Dato: 31.mai 2024

Jente/kvinne, 

14 år

Hvordan starte et sunt vekttap isteden for å slutte å spise?

ROS svarer

Hei,

Takk for at du tar kontakt med oss.
Du forteller ikke så mye om din situasjon og forhold til mat, men jeg skal prøve å svare deg så godt jeg kan.

Siden du tar kontakt med oss, Rådgivning om Spiseforstyrrelser, lurer jeg litt på om du sliter med et anstrengt forhold til mat eller kropp? Er det slik at du har prøvd å gå ned i vekt ved å slutte å spise tidligere? Det høres veldig slitsomt ut. Og det er veldig fint å høre at du ikke ønsker det nå.

Jeg lurer også på hvorfor du ønsker å gå ned i vekt. Jeg vet ikke om det kan være sånn for deg, men veldig mange av de som kommer til oss forteller at de har et vanskelig forhold til egen kropp, eller at de sliter med noe annet som er utfordrende, og at det utløste tanker om slanking.

Vi i ROS gir ikke råd knyttet til vektnedgang, men jeg ønsker gjerne å si litt mer om hvordan dette kan påvirke forholdet til mat og hva man kan gjøre for å opprettholde et godt forhold til mat.

Det er ikke sikkert det er, eller blir slik for deg, men for personer som har et vanskelig forhold til mat og kropp fra før, kan det å prøve å gå ned i vekt i verste fall bidra til at forholdet til mat og kropp opprettholdes og/eller blir vanskeligere. Derfor anbefales det ikke å prøve å gå ned i vekt dersom man har et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt. Da anbefales det å få jobbet med dette først. Det er mulig å få et bedre forhold til mat, kropp og vekt.
Det er også viktig å nevne at det ikke anbefales at barn og ungdom prøver å jobbe med vektnedgang på egenhånd, uten konsultasjon med en spesialist.  

Det kan altså være greit å først utforske bakgrunn for at man ønsker seg ned i vekt, og hvilket forhold man har til kropp og mat fra før. Kan det hende at ønske om å gå ned i vekt handler om andre ting? For mange som tar kontakt med ROS kan ønske om å gå ned i vekt handle et ønske om å føle seg bedre, eller kjenne mestring og kontroll. Da vil det være mer hensiktsmessig å starte med å rette fokus mot hvordan man kan få det bedre med seg selv, og om det er andre områder man kan søke mestring. Behovet for kontroll kan komme av at man kanskje står i noe vanskelig. Noen ønsker seg kanskje ned i vekt for å føle seg mer vel, eller for å søke bedre helse. Her tenker jeg at det er viktig å belyse at god helse handler om svært mye mer enn vekt. For å føle seg bedre og mer vel, kan det være mye mer hensiktsmessig å jobbe med eget selvbilde og selvfølelse. I tillegg kan det være svært nyttig å flytte fokus bort fra vekt og kropp, og over på andre ting, eller mer fokus på funksjonen av kroppen. Helse handler om så mye mer enn vekt, og det å rette mer fokus mot ting man kan gjøre mer av for å øke trivsel og egen helse kan være gunstig.

Dersom du fortsatt tenker at du skal ned i vekt, vil jeg varmt oppfordre deg til å snakke med noen om det først, en person som kjenner deg og situasjonen din. En prat med helsesykepleier eller fastlege kan være fint å få hjelp til å vurdere dette. Da er det viktig å være åpen om hvilket forhold du har til mat og vekt. Om du kjenner deg igjen i å ha et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt er det også viktig å ha noen å snakke med om dette.

Dersom du har flere spørsmål, eller ønsker å prate mer om dette, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss i ROS på vår anonyme chat. Der kan man spørre om alt man lurer på, og kan for mange være en lettere måte å snakke om dette på. 

Jeg håper at dette svare kan være til hjelp for deg.

Mvh, rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.