Spørsmål & svar

Hvordan bygge opp igjen selvfølelsen?
Dato: 27.mai 2024

Jente/kvinne, 

21 år

Hvordan bygge opp igjen selvfølelsen? Jeg har hatt et utrolig dårlig selvbilde siden jeg var lita, or de siste årene har jeg vert gjennom alt mulige slags utfordringer med mat og kosthold. Jeg har alltid syns jeg er tjukk, og nå er det skikkelig ille.. jeg klarer ikke å føle at jeg er verdt noe når jeg er «feit». Jeg vet det er feil, men jeg får følelser av at jeg ikke vil leve pågrunn av en dum feithetsfølelse.. jeg føler meg rådvill og vet ikke hvordan jeg skal hjelpe meg selv. Har vurdert lenge å prate med noen om det, men føler mine tanker er for «syke» til å åpne seg opp om, jeg føler at hadde noen visst hvordan jeg egentlig tenkte om meg selv hadde folk reagert rart. Jeg skjønner det ikke er sant, men hva kan jeg gjøre? Jeg går rundt med en konstant følelse av å heller ville dø enn å være feit, og den følelsen påvirker humøret mitt og livet mitt. Jeg ønsker ikke å være sosial og setter livet mitt på pause når jeg føler meg feit..

ROS svarer

Først og fremst vil jeg bare si at det er fint at du tar kontakt med oss. Det er leit å høre at du har slitt med dårlig selvbilde og et utfordrende forhold til mat i lang tid. Det kan virke som at tanker og følelser knyttet til mat og kropp tar mye plass og påvirker livet ditt i stor grad. Det må være vondt og tungt å stå alene i de tankene og følelsene som du beskriver. Mange med en spiseproblematikk kjenner på en skamfølelse rundt seg selv og sykdommen. Da kan det være vanskelig å skulle åpne seg opp til noen om det man står i. Vit at de tankene og følelsene du beskriver er helt normale for mennesker som har et vanskelig forhold til mat, kropp og vekt. De fleste opplever midlertid at det er veldig godt å få snakke med andre om det de kjenner på.

Det kan høres ut som at du knytter mye av din verdi opp mot kropp og utseende, noe som kan være et kjennetegn på lav selvfølelse. Det er ikke uvanlig. Mange studier viser nettopp at selvfølelsen hos mennesker med spiseforstyrrelser ofte er lav, og både kan være en årsak til og en konsekvens av spiseforstyrrelsen.

Selvfølelse handler om egen opplevelse av verdi, gjerne i sammenheng med andre. Ved god selvfølelse føler man seg verdifull uavhengig av ytre faktorer som kropp, prestasjoner, status og utseende. En robust selvfølelse er kjennetegnet av å være aksepterende, raus, empatisk, trygg og tydelig overfor seg selv.

Det kan være mange årsaker til lav selvfølelse, deriblant samfunnets krav og forventninger, sosiale media, dårlige relasjoner, eller vonde opplevelser som eksempelvis mobbing eller utestenging.

Så tilbake til spørsmålet ditt, hvordan styrke selvfølelsen? Det er mange ting man kan gjøre for å styrke selvfølelsen. Jeg vil komme med noen eksempler her;

  1. Bli bevist på egne tanker, følelser og handlinger. Mange med spiseforstyrrelser har en indre kritiker som kommer til utrykk i en negativ indre dialog og som stiller store krav til hvordan en skal opptre for å være god nok. Den selvkritiske stemmen er med på å opprettholde lav selvfølelse, og det kan derfor være nyttig jobbe med å utforske og utfordre den. Dette kan man blant annet gjøre ved å stille spørsmål rundt hvilke krav og forventninger en har til seg selv, bytte ut urealistiske tanker med realistiske og å øve seg på å møte seg selv på en snillere måte. Er det for eksempel realistisk å jobbe mot et bestemt kroppsideal når vi vet at alle har ulike kropper?
  2.     Å jobbe med å akseptere ulike deler av en selv, både de positive og de man kanskje ikke liker så godt. Alle mennesker har sider ved seg selv som de opplever som negative. God selvfølelse innebærer en aksept for sine feil og mangler. 
  3.  Å ta vare på seg selv og å vise egenomsorg. Dette kan en eksempelvis gjøre ved å skape balanse mellom hvile og aktivitet, kjenne etter egne behov, lytte til kroppen, samt å sette grenser overfor deg selv og andre. Eksempel på grenser er å velge mennesker og aktiviteter som gjør deg godt.
  4. Utforske egne verdier og leve i tråd med disse. Hva er viktig for deg?

Å jobbe med selvfølelsen krever trening og tid, og kan for mange virke umulig og uhåndterbart. Men vit at selvfølelsesarbeid er en «ferskvare», og at vi alle har det som skal til i oss for å utvikle selvfølelsen. Det kan likevel være vanskelig å skulle ta tak i dette på egenhånd, og mange har derfor behov for hjelp og støtte fra andre på vegen. Det kan eksempelvis være en helsesøster, en forelder eller en psykolog.

Avslutningsvis vil jeg si at du er modig som deler noen av dine tanker og følelser med oss. Jeg håper at du kan søke støtte, omsorg og hjelp fra noen rundt deg. Det fortjener du.

Vit at vi i ROS er tilgjengelig på chat, telefon eller med rådgivningssamtaler dersom du har behov for å prate.

Håper dette var til nytte for deg.

Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.

ROS

NESTE AKTIVITETER

28. april 2025
Tromsø
Gruppe: For pårørende (lukket)
28. april 2025
Digitalt
Gruppe: Body Project
28. april 2025
Digitalt
Kurs: Mindful Eating
29. april 2025
Stavanger
Temakveld: Selvfølelse

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.