Jente/kvinne,
Jeg har siden jeg begynte å tjene mine egne penger når jeg var 16 år spist ekstremt mye sjokolade. Minst en plate om dagen. Har klart å holde vekta ok fordi jeg har lært meg å spise for lite mat for å ha plass til kaloriene i sjokoladen. Er nå lett overvektig og på grensen til diabetes og vil så gjerne få orden på dette. Men er helt sikker på at jeg er sukkeravhengig. Har forsøkt å gjøre noe med det i alle året uten hell. Nå føler jeg meg helt maktesløs. Er dette en form for spiseforstyrrelse?
ROS svarer
Hei,
Og takk for at du tar kontakt og forteller hvordan dette er for deg. Det høres ut som at dette har vært vanskelig for deg i lang tid, og at du har forsøkt ulike ting uten bedring. Det kan være tungt, og jeg forstår at du kan kjenne deg maktesløs. Mange kan bli usikker på hva det de strever med er, enten om det kan være spiseforstyrrelse eller sukkeravhengighet. Vi kan ikke stille diagnose, men vi er mer opptatt av at alle som kjenner at forholdet til mat har blitt vanskelig, skal få mulighet til å få riktig hjelp. Jeg ønsker å kommentere det du skriver, og hva man kan gjøre om man ønsker mer hjelp.
En spiseforstyrrelse/spiseproblematikk kan komme til uttrykk på mange ulike måter. Uavhengig av uttrykket, opplever man at tankene rundt mat, kropp og vekt tar stor plass i hverdagen og går utover hvordan man har det. Det kan også svinge litt og være mer utfordrende i enkelte perioder. Det som også går igjen, er at maten kan få en funksjon. Mange forteller at det å overspise, eller spise en viss type mat, kan bidra til å dempe vanskelige følelser. Dette kan skje både bevisst og ubevisst. Men de fleste oppgir også at man sitter igjen med en følelse av skyld og skam etterpå.
Mange kan komme i et mønster hvor man da kan spise mindre for å kompensere for det man opplever var for mye, og komme inn i mønstre av underspising tidlig på dagen, etterfulgt av overspising på kveldstid. Dette for å kunne beholde denne måten å spise på – fordi det gir dem noe.
Det å spise lite på dagen, kan bidra til at det bygger seg opp en sterk fysisk sult, som kombinert med det emosjonelle behovet maten har en funksjon for, blir vanskelig å motstå. Dette kan være litt komplisert forklart, men i bunn og grunn kan det handle om at maten både har en funksjon for å regulere følelser, og at man spiser for lite på dagen og dermed kan streve med å komme i kontakt med metthetsfølelse når man først spiser. Jeg vet ikke om du kjenner deg igjen i noe av dette i enkelte perioder. Men dette kan være en årsak til at man ikke kommer helt ut av det, ved å forsøke å spise mindre.
Det som kan være til hjelp, vil være å spise nok på dagtid og regelmessige måltider gjennom dagen. Og om man merker at det fortsatt blir vanskelig på kveldstid når man vanligvis spiser mer, kan det være fint å få mer hjelp til hvordan møte seg selv og egne følelser på andre måter enn med mat. Dette har de fleste behov for mer hjelp for å klare. Det finnes god hjelp, og kanskje du ikke har fått riktig hjelpe enda.
Om du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS om alt dette, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med oss på chat eller sette deg på venteliste for individuell rådgivning.
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Ordinære åpningstider:
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.
Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.