Jente/kvinne,
Hei moren min sliter med spiseforstyrrelser, men nekter det i stor grad. Familien min og jeg er svært bekymret og vet ikke hvordan vi kan hjelpe henne på best mulig måte. Dette har vært pågående i en lang periode. Hun er veldig streng med kaloriinntaket og treningen hennes. I tillegg virker det som at hun har et usunt forhold til vekten hennes og selvbilde.
ROS svarer
Hei, så fint at du tar kontakt med oss her.
Du skriver at du og familien din er bekymret for moren din som sliter med spiseforstyrrelser og at dette er noe som har pågått over en lengre periode. Det er veldig fint at du skriver her når du/dere kjenner det slik. Det kan føles skummelt når det ser ut til at noen nær en ikke har det bra, og da kan det være veldig fint å oppsøke hjelp.
Du skriver at hun nekter for det i stor grad. For mange som har et begynnende problematisk forhold til mat, kropp, vekt og/eller trening så kan det være slik at en nekter litt for det i starten. For noen så kan dette handle om at en forsøker å gjøre noe godt for seg selv. Det kan også handle om at en forsøker å ta kontroll over andre ting i livet som er vanskelig, og at en ikke helt vet hvordan en kan håndtere det på andre måter og velger derfor å ta kontroll over mat, kropp, trening og vekt istedenfor. For noen så kan dette kjennes godt ut i starten, da man kanskje kjenner at en får til noe, oppnår noe eller kjenner på mestring. Etter hvert kan dette derimot gå litt ut av kontroll og vippe over i noe som er problematisk, også noen ganger uten at den som er syk klarer å se det helt selv.
Moren din er veldig heldig som har deg og familien din rundt seg som bryr seg om henne og som ønsker henne vel. Det å ta opp denne bekymringen med moren din kan være fint og viktig, samt råde henne til å søke hjelp. På nettsiden vår så står det veldig fint om det å være pårørende, og det å gjennomføre en bekymringssamtale. En bekymringssamtale er noe en kan gjennomføre dersom en er bekymret for en som står en nær. Der står det noen punkter om hva det kan være lurt og fint å fokusere på i en slik samtale. Kanskje det også er mulig å søke støtte i en slik samtale hos andre i familien din, slik at du ikke trenger å stå alene i det.
Det å være pårørende til noen som har det vanskelig kan også være veldig tungt, og det er viktig og også ta vare på seg selv i den prosessen. Dersom du kjenner at du har behov for støtte i dette så tenker jeg at det er viktig at du også snakker med noen om hvordan du har det. Det kan være en person du er trygg på som en i familien, helsesykepleier på skolen, en venn. Det er også mulig å ta kontakt med oss på vår anonyme chattetjeneste.
Håper noe av dette var til hjelp for deg, ønsker deg alt godt og lykke til<3
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS.
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Gi svar
Tusen takk for din hjelp!
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd på dette nettstedet.
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.