Jente/kvinne,
Klarer ikke å være fornøyd om jeg ikke trener i løpet av en dag. Da har jeg kastet bort den dagen. Gruer meg til å trene med andre for er redd de er i bedre form enn meg. Klarer ikke å slutte å trene, heller ikke når jeg er skadet.
ROS svarer
Hei og takk for at du tar kontakt med ROS. Det kan for meg høres ut som at dette med trening ikke lenger er lystbetont for deg. Fysisk aktivitet og trening kan ha mange positive effekter på vår fysiske og psykiske helse, men kan også gå over til å bli mer tvangspreget og destruktivt dersom det blir den eneste metoden for å eksempelvis gi utløp for vanskelige følelser. Nå vet jeg ikke om det er tilfelle for deg, men det kan for meg høres ut som at du presser deg selv utover det du egentlig ønsker, og at det kanskje er treningen som styrer hvordan du organiserer livet, og ikke motsatt. Det er da fint at du søker råd for å få hjelp med dette.
For å snu det negative forholdet til trening er det nyttig å prate med noen om det. Det å be om hjelp betyr ikke nødvendigvis at man må slutte med treningen, men heller at man kan få bistand til å jobbe med det å lytte til kroppen, finne varierte aktiviteter og restituere godt mellom øktene. Dette er viktig for å skape helsefremmende og positiv trening, og ikke minst for å unngå skader.
For å jobbe med å snu det negative til positivt kan du tenke gjennom hvorfor du trener. Er det for å redusere kroppsvekt, komme i bedre form, for å regulere følelser, for å straffe deg selv, for å være sosial eller fordi det er gøy?
Dersom man har fått et anstrengt forhold til trening, kan det være fint å ha som hovedfokus å finne tilbake til treningsglede. Det kan være fint å utvide begrepet trening, til fysisk aktivitet. Aktiviteter som har elementer av glede, lek, mestring og som er sosialt, kan ha vel så mye helsegevinst.
Her er en episode fra podcasten vår "Uforstyrra" som tar for seg nettopp dette med å finne tilbake til treningsglede: Finne tilbake treningsglede
Nå vet ikke jeg om du er i noen form for behandling, eller får oppfølging opp mot treningen. I prosessen med å snu trening fra noe negativt til noe som er positivt kan det være godt å ha støtte fra en behandler, noen som står en nær, eller en rådgiver i ROS gjennom vår chattjeneste.
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Gi svar
Tusen takk for din hjelp!
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd på dette nettstedet.
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider:
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.