Jente/kvinne,
Jeg kasta bort fjoråret på å gå ned i vekt, og det endte med å gå mest utover skolearbeid og prestasjoner. Jeg tok en pause fra det i sommerferien, og nå føles det som om alt var forgjeves. Jeg klarer ikke helt å akseptere at jeg blir større. Det er selvfølgelig det som skjer når jeg ikke forbrenner nok, men jeg klarer ikke la det gå. Jeg kjøper for små klær for å få motivasjon til å gå ned i vekt, jeg får meg til å kaste opp når jeg spiser for mye, og jeg tror det begynner å ta for mye plass. Det er aldri nok til å få det helt ut av tankene. Jeg er ikke overvektig eller undervektig, så det er ikke en spiseforstyrrelse, men det tar aldri slutt. Jeg vet ikke hvor langt jeg kan gå før jeg mister kontrollen, men jeg trenger å gå ned i vekt. Hvordan kan jeg få en sunnere, men effektiv, tilnærming til vektnedgang?
ROS svarer
Hei,
Og takk for at du tar kontakt. Så bra at du setter ord på hvordan dette er for deg. Du forteller om både vektnedgang, men også perioder hvor du hadde behov for en pause fra det, ettersom det gikk utover store deler av livet. Og at du nå kjenner at forholdet til kroppen har blitt vanskelig og at fokuset igjen begynner å ta for mye plass.
Du lurer kanskje mest på hvordan gå ned i vekt. Det er ikke noe vi kan gi råd om, da det kan bidra til forverring av situasjonen slik du beskriver. Men jeg ønsker likevel å kommentere det du skriver og komme med noen perspektiver som jeg håper vil være til hjelp for deg.
Først og fremst vil jeg si at jeg er glad du skriver til oss. Da får du også muligheten til å få litt tilbakemelding på det som kan være problematisk med det du forteller her.
For noen kan utfordringene starte litt forsiktig, og noen ganger bli utløst av slanking. Det kan starte som et uskyldig prosjekt for å gjøre noe godt for seg selv. Det å ønske å ta bedre vare på seg selv og legge om kostholdet, kan for noen bli starten på et anstrengt forhold til mat, kropp og vekt. Og når det bikker til å bli problematisk, kan også skje gradvis og dermed ikke så lett å se selv. Det virker som du kanskje har opplevd at det fikk for stort fokus tidligere, da det gikk utover skoleprestasjoner. Det høres ut som du selv merket behovet for å ta en pause fra det å gå ned i vekt og lyttet mer til kroppen.
Du forteller videre at du nå strever med å akseptere kroppen slik den er nå, og at tankene om å gå ned i vekt har kommet mer tilbake og tar stor plass. Mange kan da kjenne et behov for å gjenvinne den kontrollen de gjerne følte mer på i starten, og det å skulle gå ned i vekt igjen kan da føles som eneste løsning. Ved å gjøre det, vil man risikere å opprettholde problemene, om ikke forverre dem.
Jeg vet ikke om du kjenner deg igjen i noe av dette. Men det virker som du er redd for at det snart skal ta over kontrollen, men at tankene om å gå ned i vekt igjen ikke slipper helt tak.
Jeg ønsker å dele et tidligere svar med deg, som ligner litt på det du lurer på, spesielt med tanke på det å ønske seg ned i vekt:
Hvordan kan jeg opprettholde et sunt forhold til mat, for å gå ned i vekt?
Her synes jeg det blir tatt opp mange fine perspektiver rundt behovet som kan ligge bak ønsket om å gå ned i vekt.
Det vi også ser, er at de fleste som har en spiseproblematikk på en eller annen måte, er innenfor det som kategoriseres som normalvektig. Derfor er vi mer opptatt av å kunne hjelpe alle som kjenner selv at forholdet til mat ikke er så bra, uavhengig av både vekt og om det er en diagnose eller ei. Det er mulig å få det bedre, og merke at tankene rundt mat, kropp og vekt mer og mer kan slippe taket. Men de aller fleste har behov for å prate med noen og få hjelp.
Om du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS om hva man kan gjøre for å få mer hjelp, kan du ta kontakt med vår anonyme chat. Vi tilbyr også gratis veiledning på alle våre sentre, uansett hvor stort eller lite problemene man har skulle være.
Ønsker deg alt godt,
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Ta undersøkelsen
Tusen takk for din hjelp!
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.