Spørsmål & svar

Har dere tips til hvordan unngå å bli trigget, eller hvordan tåle trigging på en god måte?
Dato: 1.april 2025

Jente/kvinne, 

24 år

Hei! Jeg har vært syk i 9 år, med tidvis ganske store tilbakefall av anoreksi. Nå prøver jeg å bli frisk, men det går så klart sakte.. Noe av det jeg synes er vanskeligst i hverdagen er hvor fort jeg blir trigget av folk/venner rundt meg som er tynnere, trener mer eller spiser mindre enn meg. Det knyter seg i magen og jeg klarer ikke slutte å tenke på hvor mye jeg skulle ønske jeg var dem og at de var friske (i mine øyne). Har dere noen tips til hvordan man kan unngå å bli trigget, eller bare hvordan jeg skal tåle triggingen på en god måte?

ROS svarer

Hei, 

og takk for at du skriver til oss. Så fint at du setter ord på dette, og på den måten kan få til innspill på slike utfordringer. Det å bli frisk fra en spiseforstyrrelse, er fullt mulig, men kan ta tid slik du sier. Så det å søke støtte på de områdene man kjenner kan være ekstra vanskelig, vil være svært nyttig. Du spør konkret om råd til hvordan unngå å bli trigget, eller hvordan en kan tåle trigging på en god måte. Jeg håper at svaret mitt kan være til hjelp.

Man kan være ekstra sårbar for å bli trigget i en tilfriskning, og det er ikke rart om det kan være vanskelig å håndtere. Det kan derfor være lurt å forsøke å skåne seg for slike inntrykk. Noen inntrykk kan være lettere å skjerme seg fra enn andre. Så i første omgang, kan det være lurt å begrense et slikt innhold i sosiale medier, som en vet kan virke triggende på en. Se gjerne gjennom de man følger og forsøk å luke ut det som er helt tydelig triggende. 

Dersom en har personer i familie en opplever kan være triggende, kan denne podcast-episoden kanskje gi noen råd: "Uforstyrra - når familien er triggende" Jeg ønsker også å vise til et tidligere svar som tar opp hvordan unngå å sammenligne seg med andre? Her beskrives også en øvelse en kan gjøre, dersom en begynner å sammenligne seg.

Vi kan ikke ha kontroll på hva andre kan si eller gjøre, eller hva som plutselig kan virke triggende på oss. Der vi kan skjerme oss, kan det absolutt være lurt. Men i tilfeller hvor det oppstår utenfor vår kontroll, kan det være til hjelp å prate med noen en stoler på om dette. Da kan det være lettere å sammen være nysgjerrig på hva det kan handle om. 

Det å jobbe med egen selvfølelse, og jobbe mot andre fokusområder som kan styrke den, kan være vel så viktig. Her ønsker jeg å vise til en fin podcastepisode som heter "Uforstyrra - Tid for selvmedfølelse."

Husk å være tålmodig med deg selv og prosessen. Det tar tid å styrke selvfølelsen. Når en etter hvert kjenner seg tryggere i seg selv og hvilke verdier en ønsker skal få mer plass, vil en også stå stødigere dersom en skulle oppleve noe som kan være triggende.

ROS har også et kurs i selvmedfølelse, som heter "Mindfull selfcompassion" 

Håper at dette var til hjelp for deg. Ønsker deg alt godt på veien videre.

Med vennlig hilsen rådgivning om spiseforstyrrelser

ROS

NESTE AKTIVITETER

7. mai 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. mai 2025
Bergen
Gruppe: For pårørende (åpen)
20. mai 2025
Stavanger
Temakveld: Pårørende (fulltegnet)
4. juni 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.