Spørsmål & svar

Er veldig opphengt i min ektefelles kropp, og hva han spiser/ikke bør spise. Hvordan jobbe med å være glad i hans kropp som den er?
Dato: 13.september 2024

Jente/kvinne, 

42 år

Hei. Har dere råd/ erfaring med denne problemstillingen: Har slitt med en spiseforstyrrelse i 25 år i ulike former og med forvrengt kroppsbilde. Nå har jeg et ok kroppsbilde, problemet er at jeg nå er veldig opphengt i min ektefelles kropp og hva han spiser/ ikke bør spise. Hvordan kan en jobbe med det og være glad i hans kropp som den er?

ROS svarer

Hei, 

Og takk for at du skriver til oss, og så fint at du tar opp en slik problemstilling som jeg tror andre kan kjenne seg igjen i. Det å oppleve at fokuset man gjerne har hatt i eget liv når det gjelder mat, kropp og vekt, også kan bli et fokus på andre man har rundt seg, kan forekomme. Dette kan være veldig individuelt i hvor stor grad, og med hvilke personer man opplever at fokuset også kan berøre. Dette kan være fordi man i utgangspunktet er mer opptatt av mat, kropp og vekt generelt, og derfor kan andres måte å spise på eller andres kropper også være en del av overopptattheten. For noen kan slike tanker komme uten at man opplever at det blir et problem. Mens for andre kan det oppleves som utfordrende. Dersom man får jobbet med eget forhold til dette, vil det også kunne bedre hvordan man tenker om andre og deres kropper/måte å spise på. Det høres for meg ut som at du har et bedre forhold til egen situasjon, men at dette gjerne fortsatt henger i når det kommer til fokus på din mann.

Jeg blir nysgjerrig på om dette kan ha vært et problem lenge, eller om du nå i senere tid har merket at fokuset mer har flyttet seg fra din kropp, til hans. Og om du selv har noen tanker rundt hva det kan komme fra?

Det høres ut som du har et ønske om å akseptere din mann sin kropp, og måten han spiser på, uten å tenke for mye på hva han burde og ikke burde spise. Du oppgir at du har et Ok kroppsbilde selv, men jeg lurer på hvordan forholdet ditt fortsatt kan være til mat. Spesielt hva man bør og ikke bør spise. Jeg får et inntrykk av at det kanskje kan være noe fokus/regler rundt sunn og usunn mat, som du kanskje tenker han også bør følge? I så tilfelle, kan det være hensiktsmessig å jobbe med en større aksept for all mat, at ingen mat er farlig, eller bør kuttes ut. Regler rundt mat kan ha en negativ påvirkning på måten man tenker rundt mat. Et nytt fokus da, kan være på hva man heller med fordel kan ha mer av for at kroppen skal ha det bra.

Ofte kan vi også ilegge tankene våre litt større verdi enn de egentlig trenger å ha. Er det mulig å bare observere tankene, og la dem passere forbi, uten å gi dem for stor betydning. Vi kan ikke alltid styre hva vi tenker, men vi kan forsøke å ikke la dem få for stor plass. Man kan øve seg på å se på dem som skyer som bare kan få passere på himmelen. Man legger merke til dem, men man gir dem ikke noe større spillerom enn som så. Dette kan bidra til at det får mindre plass og mindre betydning med tiden. Det er en øvelse, som kan ta tid.

En annen ting som kan være til hjelp når det kommer til kroppsbildefokus, er å forsøke å legge merke til andre ting ved din mann som du anser som enten nøytralt, eller som du liker. Når man har funnet noe, kan man forsøke å rette fokuset på det fremover. Utover kroppen, er det andre egenskaper du setter pris på som du kan gi enda mer fokus til? Kanskje en øvelse kan være å skrive ned noen ting du liker ved din mann. Så kan det også være fint å jobbe med en aksept for at kroppen endrer seg med årene, og at det ikke er rart at også egen og de rundt sine kroppen kan gjøre det. 

Det å ta vare på egen kropp, kan være å lytte mer til den og dens behov. Det er en god måte å vise kjærlighet til egen og andres kropper. Er dette noe du kanskje kan snakke med din mann om? Hvordan man kan ivareta kroppen, slik at den har det godt, uten at det må ha noe med utseende å gjøre?

Om du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS om dette, kan du skrive med oss på vår anonyme chat. Om du merker at det fortsatt kan være noe du kjenner er vanskelig knyttet eget forhold til mat, er det også mulig å få samtaler med en rådgiver. Mer om det, kan du lese her. 

Håper at dette kan være til hjelp for deg og dere. 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

15. oktober 2024
Oslo
Gruppe: Mindfulness og rolig yoga
21. oktober 2024
Trondheim
Gruppe: Selvfølelse
21. oktober 2024
Bergen
Temakveld: Overspising hos barn og ungdom
22. oktober 2024
Oslo
Gruppe: Mindfulness og rolig yoga

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.