Spørsmål & svar

Har fått hjelp i ulik form for terapi, men aldri med overspising. Hvordan kan jeg gå frem for å jobbe meg ut av dette?
Dato: 17.september 2024

Jente/kvinne, 

40 år

Jeg er en jente på 40 år som alltid har hatt et forstyrret forhold til mat og trening. Jeg har vært igjennom ulike terapier, men føler ikke at jeg har fått direkte hjelp med problematikken min. Jeg har traumer fra barndom og oppvekst og vet at mye av årsakene ligger her, men dette har jeg jobbet med, så føler ikke at jeg spiser på disse følelsene lenger. I dag er jeg student og bor alene selv om jeg har kjæreste. Jeg lider av overspising der jeg overspiser grønnsaker og kjøtt (er ikke snakk om prosessert mat eller usunn mat). Jeg spiser så mye at jeg ikke får puste. Konsekvensene er ikke vektøkning, det skal mye til med den type mat, men det er at det blir så ubehagelig at jeg ikke klarer å bevege meg eller gjøre noe annet resten av dagen. Om jeg er på farten eller gjør andre ting overspiser jeg ikke, det er kun når jeg er alene og det kan virke som at noe av grunnen kommer av "mangel på selskap" eller søken om trygghet/kos. Jeg har alltid brukt mat som trøst og kos, men har nå kuttet ut sjokolade og is med kjøtt og grønnsaker. Jeg trodde virkelig ikke det var mulig å overspise sånn type mat, men der tok jeg feil. Hvordan kan jeg gå frem for å jobbe meg ut av dette?

ROS svarer

Hei,
og takk for at du tar kontakt. Så fint å høre at du har jobbet med utfordringene du beskriver fra barndom. Likevel kan man oppleve at problemene med mat fortsatt kan være problematisk, dersom man ikke har fått hjelp med det helt konkret. Så det er bra du oppsøker mer hjelp med dette. Jeg ønsker å kommentere det du skriver og vise til hva man kan gjøre for å få mer hjelp.

Et problematisk forhold kan komme til uttrykk på mange ulike måter, og endre uttrykk i ulike perioder. Så det at du gjerne har utfordringer med overspising, men at det nå er på annen type mat, er noe som ofte kan forekomme.

For noen kan en spiseforstyrrelse utvikle seg i en periode i livet som er ekstra belastende. Da kan man i større grad få et behov for å finne en måte å håndtere det man står i og være mer sårbar for å utvikle et forhold til mat som en mestringsstrategi. Da kan maten på et vis får en funksjon. I slike tilfeller, kan en spiseforstyrrelse føles som en løsning. Men etter hvert merker mange også at det tar mer og mer kontroll over livet og da oppleves det mer som et problem. Men selv om man kommer seg ut av det som har vært ekstra vanskelig, så kan noen av mønstrene knyttet mat bli vanskelig å bryte ut av på egen hånd. Derfor er det ofte behov for mer spesifikk hjelp med selve spiseproblematikken.

Det høres ut for meg som at du er bevisst hvilke mønstre som gjentar seg. Blant annet hvilken funksjon overspisingen har i livet ditt, og når det vanligvis oppstår. At det kan ha noe med ensomhet og gjøre, da dette ofte oppstår når du er alene. Det høres også ut som du er i kontakt med hva du egentlig har behov for, og at du har overspist når behovet gjerne har vært nærhet, trygghet eller trøst.

Det at maten kan ha en funksjon for å regulere følelser, er det mange som kjenner seg igjen i. Jeg tenker at når man har kommet så langt at man vet både funksjonen og behovet, vil dette være til god hjelp videre. Det å forsøke å sette mer ord på hva man føler, og forsøke å se om det er mulig å dekke noen av de emosjonelle behovene også, kan være til hjelp.

Videre vil det også være til hjelp å jobbe med forholdet til mat konkret. Det å bli bevisst hvilke regler man gjerne har rundt mat, og jobbe mer mot aksept for all type mat, vil kunne bidra til et bedre forhold til maten. Så vil det også for mange være nyttig å jobbe med regelmessig og nok mat gjennom dagen. Dette for at man ikke bygger opp en sterk fysisk sult, som ofte kan bidra til at man kjenner en trang til å overspise. Dette er det mulig å få hjelp med.

Det kan være ulike måter å jobbe med spiseproblematikken sin på. For noen kan et selvhjelpskurs være til hjelp, mens for andre kan det å gå i samtaler over tid, være mer hensiktsmessig. For noen kan hjelp til selvhjelp være tilstrekkelig, mens for andre er det behov for behandling. Om du ønsker å vite mer om hva vi kan hjelpe med, kan du lese mer her. Jeg vil også vise til denne nettsiden: ROS kompetanse, som viser til kompetanse, forskning og erfaring knyttet overspisingsproblematikk. Håper dette kan være til hjelp for deg.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

15. oktober 2024
Oslo
Gruppe: Mindfulness og rolig yoga
21. oktober 2024
Trondheim
Gruppe: Selvfølelse
21. oktober 2024
Bergen
Temakveld: Overspising hos barn og ungdom
22. oktober 2024
Oslo
Gruppe: Mindfulness og rolig yoga

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.