Spørsmål & svar

Dato: 21.mars 2023

Jente/kvinne, 

24 år

Hei! Jeg trener 5-7 ganger i uken, crossfit kombinert med løpeøkter, og har gjort dette over flere år. Kostholdsmessig prøver jeg å ligge mellom 2100-2500 kalorier og tenker jo egentlig at det er et lite underskudd, men jeg går jo ikke ned i vekt (er ca 182 og 81kg.). Jeg er ofte sulten og sliter mye med forholdet til mat. Prøver alltid å spise sunt og næringsrikt. Spiser jeg godteri, sjokolade osv en gang iblant, får jeg en enorm skyldfølelse i etterkant fordi da har jeg spist for mye usunt og tenker at mye av treningsprogresjonen er svekket. Føler meg også veldig mislykka hvis det er noen dager jeg ikke klarer å holde meg innenfor kalorigrensene (på dager hvor jeg da er ekstra sulten). Hvorfor klarer jeg bare ikke å ha et normalt forhold til det?

ROS svarer

Hei, takk for at du skriver til oss.

 

Så fint at du er opptatt av være i aktivitet og spise næringsrik mat. Det er i utgangspunktet fine ting å ha fokus på for å ta vare på seg selv, men samtidig kan det bli slitsomt når dette fokuset blir for mye. Det kan noen ganger være vanskelig å helt se hvor grensen for at det blir for mye er. Basert på det du skriver kan det høres ut som at du kjenner at slike tanker tar mer plass enn du ønsker, og at hvordan du "mestrer" maten er med på å påvirke hvordan du har det. Dersom fokuset på sunnhet og tanker rundt dette blir styrende for valg du tar i livet, og kjennes altoppslukende ut, har det bikket en problematisk grense.

 

Det er heldigvis mulig å få et bedre forhold til mat. Men kanskje det er nødvendig å prate med noen, og se litt nærmere på hvilken funksjon mat og trening har fått for deg? Mange tror de må vente til det har blitt veldig alvorlig, før de kan oppsøke hjelp. Men det har vist seg å være mye lettere å snu, om man gjør noe med det på et tidlig tidspunkt. For mange starter det gjerne med å snakke med en venn, eller noen i familien. ROS kan også være et fint sted å starte. ROS tilbyr rådgivning over chat, telefon og individuelle samtaler.

 

En spiseproblematikk handler sjeldent kun om mat, kropp eller vekt, men kan være et uttrykk for noe mer. For mange har det blitt en mestringsstrategi, til f.eks. å håndtere vanskelige følelser. Det å bli kjent med egne følelser, behov og hvilken funksjon mat og trening har for en kan være nyttige ting å bli kjent med. Dette er ikke så enkelt å gjøre helt på egenhånd, og derfor er det lurt å snakke med noen om dette.

 

Andre ting som kan være viktig å jobbe med er at mat og vekt skal ta mindre plass. Et generelt stort fokus på mat og vekt vil kunne være med å opprettholde et vanskelig forhold til det. Det å telle kalorier kan være en opprettholdende faktor. Mange gjør det gjerne i frykt for å miste kontrollen, men for de aller fleste er det ikke særlig hjelpsomt eller nyttig. Det anbefales heller å jobbe med å spise regelmessige måltider, og spise seg mett, og så godt det lar seg gjøre følge kroppens signaler, slik som sult og metthet. Mange kan fortelle at de synes det er vanskelig å forstå disse signalene, og da kan det være lurt å få hjelp fra noen til å trygge seg på hva som er nok mat. For meg høres det ut som at du er svært aktiv, og ikke alltid får i deg nok næring. Det å forsøke konsekvent å ligge i underskudd kan i seg selv være med å bidra til et konstant sug etter noe. Strenge regler for hva man kan spise og ikke kan også påvirke forholdet til mat, og kan skape mye skam og skyld. Slike følelser kan videre bli noe mange forsøke å flykte fra ved i ta enda mer kontroll over maten, og så er man i en vond sirkel. Å jobbe med aksept for alle matvarer og at ingen mat er farlig er da lurt for å bryte med et vondt og slitsomt mønster.

 

Jeg håper at svaret her kan hjelpe deg litt på vei til å finne ut mer hvordan ditt forhold til mat kan bli bedre.

 

Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog/rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

20. april 2024
Tyrkia
Sterkere sammen (fulltegnet)
22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.