Spørsmål & svar

Spørsmål: 3.mai 2023

Jente/kvinne, 

71 år
Tenker bare mat. Høyde 160cm Vekt 102 kg Hva bør jeg gjøre.

ROS svarer

Hei, så fint du søker råd her.   Jeg kan tenke meg at det er slitsomt å kjenne at mat tar så stor plass i tankene. Du sier ikke så mye om hvilket forhold du har til mat og kropp, men mange som tar kontakt med ROS har gjerne et vanskelig forhold til mat, kropp og/eller vekt. Flere som tar kontakt kan fortelle at de i mange år har forsøkt å slanke seg, men så viser det seg at det egentlig ligger en spiseproblematikk/-forstyrrelse bak. Slanking kan ofte være med på å opprettholde en spiseproblematikk/-forstyrrelse. En spiseproblematikk handler sjeldent kun om maten, men kan være et uttrykk for noe mer. For mange er det en måte å håndtere vanskelige følelser på.   Jeg legger ved noen spørsmål som kan være fint å stille seg:
  • Hvor mye tenker jeg på mat, kropp og/eller trening ila en dag, eller en uke?
  • Tilpasser jeg f.eks treningen til hverdagen, eller må hverdagen tilpasse seg treningen?
  • Trekker jeg meg mer unna sosiale settinger, for å unngå matsituasjoner hvor man ikke har kontroll selv?
  • Har jeg perioder hvor jeg spiser store mengder mat for å døyve vonde følelser, ofte alene, og sitter igjen med mange vonde følelser etterpå?
  • Kjenner jeg på en delt følelse av å ville ha hjelp, men samtidig en frykt for å gi slipp på kontrollen?
Det er viktig å snakke med noen dersom du kjenner deg igjen i noe av dette. Dersom disse tankene tar så stor plass at det påvirker hvordan du har det og lever livet ditt vil det også være viktig å søke hjelp. Fastlegen vil kunne hjelpe deg til å finne ut hvilken hjelp som kan være nødvendig. Du er også velkommen til å ta kontakt med ROS. Vi tilbyr samtaler over telefon, chat og individuelle samtaler. Se link (trykk på ordene) for mer informasjon om dette. Vi tilbyr også kurs i mindful eating hvor man jobber med å få et mer avslappet forhold til mat.   Vennlig hilsen rådgiver i ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

26. mars 2023
Digitalt
Endags stilleretreat (via ZOOM)
28. mars 2023
Tromsø
Åpen pårørendegruppe
28. mars 2023
Stavanger
Åpen pårørendesamling
29. mars 2023
Trondheim
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.