Jente/kvinne,
Hei. Har slitt mye med med det jeg tenker er overspising/stresspising/trøstespising før. Etter jeg begynte å studere og flyttet hjemmefra, så kjentes det på en del måter mye lettere å ikke gjøre det. Kanskje et miljøskifte gav litt nytt håp, eller at det bare var tilfeldig. Tenkte kanskje at jeg kunne ha vokst det litt av meg og at kropp og mat ikke var så viktig lenger. Den siste tiden har det derimot vært fælt igjen. Jeg sliter med å spise etter sultfølelse/faste måltid og føler jeg jevnt over spiser for mye (når jeg ikke er sulten/bare vil ha noe), og stresspiser osv. Får også veldig sjeldent trent, og det hjelper jo ikke på verken det ene eller det andre. Føler jeg får høre litt at eksamensperioden er kort osv, men jeg opplever at det fortsatt er en mnd igjen til det er ferdig, og da kommer jul, og da føles det ikke noe godt å kose seg i jula, om man har overspist og stresspist i 2mnd. Det gir meg også litt ekstra stress føler jeg. Hadde det vært en sjokolade bit her og der så er jo det helt greit, men jeg går konstant og føler meg stappet fordi jeg spiser hele tiden. Dette gjør også at tankene på trening kan bli negative, de sjeldne gangene jeg kommer meg dit. Hva skal jeg gjøre? Jeg ønsker så veldig å ha et normalt og balansert liv, der jeg kan trene fordi det kjennes godt, og spise mat når jeg er sulten og at det ikke skal være komplisert.. ønsker å kunne ha en fin jul og en eksamensperiode der mat ikke ødelegger.. Hvordan kan jeg løse dette?
ROS svarer
Hei,
Så fint at du tar kontakt her. Det høres ut som at dette med mat og trening er noe som tar stor plass i livet ditt og at det har vært slik av og på i perioder. Det høres veldig slitsomt ut for deg, håper noe av det jeg skriver her kan være til hjelp for deg.
Du skriver at du tidligere har slitt med overspising, men at dette ble bedre da du flyttet hjemmefra. Det har nå kommet tilbake med eksamensperioden. Det er ikke sikkert at det er slik for deg, men for noen som opplever å ha et problematisk forhold til mat, kropp og vekt så kan det være slik at dette kan bli ekstra krevende i stressende situasjoner og perioder av livet. For noen så kan det å komme ut av rutiner også være en trigger, noe en kanskje gjør i en stressende eksamensperiode. For andre er dette også helt normalt, men dersom en tilegner mye tankevirksomhet til det så kan det være tungt å stå i. Det å forandre spisemønster, treningsmengde og spise mer snacks er også veldig normalt for mange gjennom en eksamensperiode da dette er tungt nok i seg selv.
Det jeg vil råde deg til er å få i deg nok mat gjennom faste måltider gjennom dagen. Det å få i seg nok mat er både viktig for hodet, for kroppen og for konsentrasjonen. Det er anbefalt å spise 4 hovedmåltider og 2-3 mellommåltider hver dag. Det å få dagslys gjennom dagen ved å sette seg litt ut eller å gå en rolig tur kan for mange også være veldig godt.
Om du kjenner at dette er noe som tar stor plass hos deg så vil jeg råde deg til å snakke med noen om det. Gjerne noen som står deg nær, fastlegen din eller med oss her i ROS. Dersom du ønsker å snakke mer om dette så er det mulig å ta kontakt med oss på vår anonyme chattetjeneste.
Håper noe av dette kan være nyttig for deg,
Med vennlig hilsen Rådgiver i ROS.
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Gi svar
Tusen takk for din hjelp!
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd på dette nettstedet.
Se https://nettros.no/chat/ for åpningstider i påske.
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.