Spørsmål & svar

Diagnosevandring
Dato: 11.februar 2025

Jente/kvinne, 

17 år

Jeg fikk diagnosen atypisk anoreksi for omtrent to år siden. Jeg var i behandling helt frem til en måned siden, men avsluttet det fordi jeg følte det ikke hjalp meg. På denne måneden jeg ikke har vært i behandling har jeg overspist hver eneste dag. Jeg forstår ikke hvorfor jeg ikke klarer å kontrollere meg selv rundt maten lenger. Jeg har gått opp ALL vekten jeg gikk ned og kan tydelig se vektoppgangen i ansiktet og på kroppen min. Dette er så ubehagelig. Jeg føler egentlig at jeg holder på å uvtikle bulimi. Siden at jeg overspiser også kaster jeg opp, eller går en laaang tur/trener eller prøver å faste (men så ender jeg bare opp med å overspise på kvelden). Jeg vet ikke hvordan jeg skal få hjelp lenger, føler jeg ikke fortjener hjelp heller siden at jeg ikke lenger har noe vekttap.

ROS svarer

Hei og takk for at du tar kontakt med ROS! Det høres ut som at du er i en veldig krevende situasjon akkurat nå. Jeg forstår at det er veldig frustrerende å føle at du mister kontrollen over spisingen. Det kan føles som en stor utfordring å håndtere dette på egenhånd. Jeg skal prøve så godt som mulig å gi deg et svar som jeg håper at blir til hjelp.

Det er ikke uvanlig at en spiseforstyrrelse endrer uttrykk over tid – såkalt «diagnosevandring». Det betyr at en person som tidligere har hatt anoreksi kan bevege seg til overspisingsproblematikk, eller bulimi som du nevner her. Det at spiseforstyrrelsen endrer uttrykk betyr ikke at man er blitt friskere eller fortjener mindre hjelp. I tillegg vil jeg si at vekt er ikke en god indikator på hvor mye en person strever med mat og spising.

Slik som du beskriver dette med overspising og kompensering (oppkast, trening eller sulteperioder) er det mange som kan kjenne seg igjen i. Vi sier gjerne at forsøk på slanking, sult, oppkast og fasting trigger overspising. For noen som overspiser for så å kompensere for dette vil det da altså vanligvis trigge en ny overspisingsepisode. Det kan være veldig vanskelig å komme seg ut av et slikt mønster, og det er derfor viktig å få hjelp til dette. Jeg tenker derfor at det er nyttig for deg å ta kontakt med fastlegen din og forteller om disse utfordringene som du beskriver her.

Det er viktig for meg å presisere at du fortjener hjelp, uavhengig av eventuell vektøkning. Vi pleier å si at når tanker og bekymringer rundt mat, kropp og spising tar så stor plass at det går negativt utover livet så har man en spiseforstyrrelse. Vekt er altså ikke en del av denne beskrivelsen. Hvis du har følt at behandlingen ikke hjalp tidligere, kan det være at du kanskje trenger en annen tilnærming, eller at du skal prøve å snakke med noen på nytt om hvordan du har det.

Jeg oppmuntrer deg til å ta kontakt med noen som kan hjelpe deg videre. Du kan også ta kontakt med oss på vår anonyme chattjeneste dersom du trenger råd til hvordan du kan ta dette opp med fastlegen din på ny. Husk at det er helt greit å søke hjelp flere ganger, og at det finnes ulike alternativer som kan være til hjelp. Du er ikke alene.

Hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. april 2025
Stavanger
Temakveld: Overspisingsproblematikk
3. april 2025
Bergen
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. april 2025
Bergen
Temakveld: Overspising hos barn og ungdom
9. april 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.