Spørsmål & svar

Bekymring for andre
Dato: 7.februar 2025

Gutt/mann, 

56 år

Kjenner tre kvinner i 50-60 års alderen som tydeleg får i seg for lite næring. To av dei står meg nært. Får heile tida lyst å seia at dei må spise og legge på seg, når eg møter dei, men veit at det kanskje verkar mot sin hensikt. Føler det er vanskeleg å kome inn på dette temaet, då det er så kjenslevart for dei som er råka. Dei er veldig gode mennesker, og me kan prate om alt mogleg anna. Korleis kan ein best kome inn på menneske med eteforstyrringar, støtte dei utan å støte dei frå seg?

ROS svarer


Hei og takk for at du tar kontakt med ROS! Det høres ut som du virkelig bryr deg om vennene dine og ønsker å være til hjelp for dem – det synes jeg er fint. Jeg forstår at det kan være utfordrende å ta opp et så sensitivt tema som spiseproblematikk, og du skriver at du er redd for å gjøre situasjonen verre og dette er en bekymring som mange kan kjenne seg igjen i. Jeg tenker det er bra at du er bevisst på dette.

Først og fremst så er det viktig for meg å presisere at mennesker med spiseforstyrrelser kommer i alle størrelser – så vekt er egentlig ikke en god indikator på om noen har problematikk knyttet til mat, kropp og spising. Det er derfor ikke sikkert at disse tre damene har spiseproblematikk. Det skader allikevel ikke å spørre dem om hvordan de har det.

En god måte å starte på er å være åpen og ikke-dømmende og å unngå konkrete kommentarer på kropp. Kanskje kan du begynne med å stille spørsmål om hvordan de har det generelt – hvordan de føler seg og hvordan de har hatt det den siste tiden. Dette kan skape en trygg samtale der de kan dele mer. Sjekk gjerne ut artikkelen bekymringssamtalen for å få konkrete tips til hvordan du kan ta opp bekymringen din.

Det kan også være nyttig å fortelle dem at det finnes hjelp å få. Hvis de åpner opp om problemene, kan du forsiktig nevne at det finnes profesjonell hjelp for dette – kanskje gjennom en samtale med fastlege, eller så kan du tipse dem om ROS sitt tilbud om individuelle samtaler eller vår anonyme chattjeneste. Å gi dem informasjon uten å presse kan være en god måte å vise at det er hjelp å få hvis de ønsker det.


Jeg vil oppmuntre deg til å fortsette å være der for dem, og til å være tålmodig. Hvis de ikke er klare til å snakke om det, er det viktig å ikke presse, men heller gi dem tid og rom til å åpne seg når de er klare. Samtidig kan du fortsette å vise omsorg og støtte på andre områder, og gi dem muligheten til å komme til deg når de føler seg trygge nok. Takk for at du bryr deg!

Hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. april 2025
Stavanger
Temakveld: Overspisingsproblematikk
3. april 2025
Bergen
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. april 2025
Bergen
Temakveld: Overspising hos barn og ungdom
9. april 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.