Spørsmål & svar

Dato: 27.november 2024

Jente/kvinne, 

14 år

Er det mulig og ha anoreksi uten og være skamtynn eller undervektig? Jeg har ett dårlig forhold til mat, jeg gråter hvis det går for lang/kort tid mellom hvert målltid, jeg føler meg skamfull etter og før målltid. Jeg har mistet mensen og har nedsatt nyre funskjon og mangler mye næringsstoffer, lavt blodtrykk og lavt stoffskifte. Så jeg har ikke låv å trene, men hvordan kan jeg ha anoreksi når jeg nå spsier over 2000 kcal hver dag og jeg er 160 m og veier 48 kilo? det er jo normalvekt. For 2 måner siden veide jeg 56-59 kilo og det er jo ovevvekt?

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du skriver til oss. Det høres for meg ut som at du har behov for å få litt svar på om det er mulig å ha anoreksi, uten å ha en undervekt. Du forteller også om en del vanskelige tanker og følelser knyttet måltider, tider for måltid og en del skam før/etter måltidene. Du beskriver i tillegg en del andre helseutfordringer, som jeg forstår må være vanskelig i tillegg. Du sier ikke noe om du får noe hjelp eller behandling. Jeg lurer på om du har fått diagnosen anoreksi? Eller om du selv lurer på om du kan ha det? 

Når det kommer til spiseforstyrrelser, så kategoriseres det i ulike diagnoser for å bedre kunne gi riktig hjelp. Man kan da falle under kategorien anoreksi, dersom man har de ulike symptomene på anoreksi: Anoreksi
Dersom man gjerne ikke oppfyller alle kriteriene for anoreksi, kan man da få en uspesifisert anoreksi som diagnose. Det betyr at det likevel er mange av de samme områdene man kan kjenne seg igjen i, men man behøver ikke å ha en undervekt. 

Selv om man har ulike diagnoser, så er det faktisk flertallet som kommer under det vi kaller uspesifiserte spiseforstyrrelser – at de kan kjenne seg igjen i ulike ting fra de ulike diagnosene. Dette er kanskje fordi vi mennesker er forskjellige, og kan også få en spiseforstyrrelse på ulike måter. Men felles for alle med en spiseforstyrrelse, er at tankene rundt mat, kropp og vekt tar stor plass, og går utover hvordan man har det i hverdagen. Det som kanskje er det viktigste med det å få en diagnose, er å få riktig hjelp. Er dette noe du kanskje allerede får?

Jeg vet ikke om dette svarer helt på det du lurer på. Men om du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss på vår anonyme chat.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

9. desember 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
11. februar 2025
Trondheim
Kurs: Trygge Kropper Trygge Barn (TKTB)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

9. desember 2024
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. januar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
5. februar 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
11. februar 2025
Trondheim
Kurs: Trygge Kropper Trygge Barn (TKTB)

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.