Spørsmål & svar

Hvordan bør et ideelt måltid se ut i en familie? Er det ille at barna forlater bordet, mens andre sitter igjen og spiser?
Dato: 1.april 2025

Jente/kvinne, 

31 år

Hei! Jeg har 3 barn. I vår familie har vi flere personer med ulike spiseforstyrrelser. Jeg har derfor vært svært opptatt av hvordan vi håndterer måltider og emosjoner her hjemme for å unngå at mine barn får spiseforstyrrelser. Jeg blir da oftere møtt med kritikk om barneoppdragelsen av besteforeldrene. Eksempelvis at barna mine får lov til å forlate måltider når de er mette og at barna av og til ikke spiser opp alt. For meg er det helt okay at se forlater bordet og skal slippe å vente på oss voksne som jo gjerne kan prate og bruke ekstra tid på måltider. At de ikke spiser opp alt er også helt okay, såfremt de er mette og tar med seg fat og rydder når de er ferdige. Et måltid hos oss alle tilbords varer gjerne 15-25 minutter før de forlater bordet. Er det ille at barn forlater bordet mens resten sitter igjen og spiser? Vi kan ikke akkurat si at måltider her hjemme rushes. Hvordan bør et ideelt måltid se ut i en familie på 5 der alle spiser ulike mengder og bruker ulik tid? (Kan legge til barnas alder: 8måneder, 5 år og 6 år).

ROS svarer

Hei, 

og takk for at du skriver til oss. Det høres ut som du har mange gode tanker rundt det å forebygge et problematisk forhold til mat for barna dine. Både ved å tenke gjennom hvordan en håndtere både måltider og emosjoner. Det å la barna spise til de selv kjenner seg mette, er også noe som barn skal lære seg å regulere selv. Og det at en spiser sammen, og sitter rundt bordet er med på å gjøre måltider til noe felles og hyggelig i lag. Dette er med på å bidra til at måltider kan ha en sosial verdi, samt at man også sørger for at barna får i seg det de trenger for å vokse og ha det bra.

Hvor lenge en skal sitte ved bordet, så fremt en har hatt et måltid i lag, kan jeg ikke se skal ha en stor påvirkning på forholdet til mat - i et forebyggende perspektiv. Dette kan gjerne handle mer om ulike syn på noen rammer rundt måltider som kan handle mer om kultur. Og dette kan jo variere innad i en storfamilie. Noen anser det som høflig å bli ved bordet til alle har spist opp, men hvorvidt dette påvirker forholdet til maten i seg selv, kan en jo undre seg over. 

Det er nok veldig individuelt hvor lenge barn kan sitte ved bordet og i hovedsak burde det være opp til en hver familie å vurdere hvor lenge det er hensiktmessig avhengig av alder og hva en selv ønsker å praktisere. Du forteller at måltidet ikke rushes, og det er jo gjerne det viktigste. At en opplever matglede og ro, er nok viktigere enn at alle sitter til den siste har spist opp alt. 

Jeg håper at dette kan være til hjelp, og at dere kan oppleve dere trygge på at dere har en matkultur som kan virke forebyggende for barna i familien. Jeg ønsker å legge ved en link til et nylansert program som ROS har utvilket som heter: Trygg i kroppen
Og tilhørende link Gode matvaner

Dette er en ressurs som foreldre som ønsker å støtte barns utvikling av et godt kroppsbilde, med mål om å forebygge vanskelig forhold til mat kropp og vekt hos barn og unge. 

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

7. mai 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. mai 2025
Bergen
Gruppe: For pårørende (åpen)
20. mai 2025
Stavanger
Temakveld: Pårørende (fulltegnet)
4. juni 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.