Spørsmål & svar

Dato: 4.februar 2025

Jente/kvinne, 

20 år

Sliter med overspising. I tredje klasse på videregående gikk jeg hjelp på spise team men følte at de ikke trodde på meg og jeg følte det ble verre fordi tenkte så mye på mat fordi måtte skrive ned alt jeg spiser og følte meg så flaut og lese opp overpsisngaepisodene mine eller at jeg ble dømt følte jeg når jeg sulta meg selv og da var det min feil at jeg overspiste etter det så jeg slutta desverre. Trøste spiser fortsatt, klarte å stoppe litt det men nå har det blir verre fordi har vært så stressende periode i livet mitt. Fostermoren moren min forstår ikke alvoret i det å slite med mat så hun sier at jeg kan følge den dietten så vil jeg klare det hvis jeg bare bestemmer meg. Jeg er overvektig og vil ned i vekt, men jeg klarer jo ikke holde dietten og jeg tør ikke si det til henne jeg vil bare overspise uansett. Skjønner ikke hvor jeg kan få hjelp. Er så vanskelig det med mat har hatt vanskelig forhold siden jeg var liten.

ROS svarer

Hei, 

og takk for at du skriver til oss. Det er veldig forståelig at dette er vanskelig, og at det har vært vanskelig siden du var liten. Det å streve med forholdet til mat og overspising, kan være utrolig krevende og det kan gå utover store deler av livet. Og dersom de rundt ikke helt forstår alvoret, er det ikke så rart at man kan føle seg rådvill. Jeg ønsker å kommentere det du skriver, si litt om hva man kan gjøre for å få mer hjelp og håper at svaret mitt kan være til hjelp for deg. 

Du forteller at du har fått hjelp tidligere i form av registrering av det du spiste. Det er forståelig at det kan være skamfullt å dele dette, da de fleste kjenner en del skam over spesielt overspisingsepisodene sine. Og dersom man i tillegg får høre at det er ens egen feil at man overspiser, fordi man sulter seg selv også, kan det også medføre at man føler på enda mer skam. Det er ikke rart om du kjente at det ble en vond opplevelse for deg.

Vi ser at mange som strever med overspising, kan ha en tendens til å underspise i etterkant av overspisingsepisoder, i et forsøk på å kompensere for et stort matinntak. Du er ikke alene om dette, og mange som overspiser kan komme inn i slike mønstre. I slike tilfeller, vil ofte underspising føre til overspising. Men overspising kan også føre til underspising. Så disse ytterpunktene kan forsterke hverandre og føre en inn i et slikt mønster som kan være vanskelig å bryte ut av på egenhånd.

Det å få hjelp og støtte til å komme seg ut av slike mønstre, innebærer ofte en innsikt i hva som gjør at man havner i slike mønstre. Det siste man behøver er å føle enda mer skam over noe som er en del av spiseproblematikken. Og selv om man har hatt slike mønstre, kan det også ha endret seg og kanskje det nå er trøstespising i stressende perioder du kjenner mest på.

Uansett hvilket mønster du nå opplever som problematisk, vil jeg si at det finnes ulike måter å få det bedre på. Men kanskje du ikke har funnet noe som har vært til hjelp for deg enda. Jeg ønsker å vise til en nettside som ROS har utviklet som kun har fokus på overspisingsproblematikk: ROS-kompetanse.
Der finner man forskning, artikler, tidligere stilte spørsmål og hvordan oppsøke hjelp med overspisingsproblematikk. Det er også konkrete råd til legetime, men også mer info om ROS sine tilbud knyttet overspisingslidese. 

Om du ønsker å prate mer med en rådgiver i ROS, kan du også ta kontakt på vår anonyme chat. Håper du finner riktig hjelp for deg.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. april 2025
Stavanger
Temakveld: Overspisingsproblematikk
3. april 2025
Bergen
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. april 2025
Bergen
Temakveld: Overspising hos barn og ungdom
9. april 2025
Oslo
Gruppe: For pårørende (åpen)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.