Spørsmål & svar

Hvor mange kalorier bør jeg spise?
Dato: 9.januar 2023

Jente/kvinne, 

15 år

Hei. Jeg er en jente på 15 år. Hvor mange kalorier bør jeg spise på en dag? Trener håndball to ganger i uken.

ROS svarer

Hei,

det er fint du spør om dette, da jeg tror at mange kan lure på dette. Når det er sagt ønsker jeg å presisere at vi ikke anbefaler å telle kalorier. Det er for de fleste ikke særlig nyttig, og for mange kan dette bidra til et anstrengt forhold til mat og vekt. Jeg vil anbefale deg til å heller ha fokus på å spise regelmessig, og spise deg mett. Jeg skal likevel forsøke å svare mer utdypende på spørsmålet ditt.

 

Først tenker jeg at det kan være greit å avklare også hva en kalori er. En kalori er en måleenhet for energi som vi blant annet bruker om energien vi får i oss gjennom mat og energien kroppen vår forbruker. Det er svært individuelt hvor mye hver av oss trenger, og avhenger av hva vi forbruker. Dette kan avhenge av kjønn, alder, høyde, vekt, muskelmasse, fysisk aktivitet og gener. Barn og ungdom i vekst trenger ofte mer energi enn eldre og voksne. Er du en del aktiv, så vil du også trenge mer energi. Det er altså ikke mulig å si hvor mye du trenger, men på generelt basis må unge jenter og gutter ligger rundt 2000-3000 kcal.

 

Det er ingen som spiser nøyaktig den mengden kalorier kroppen trenger. Noen dager spiser vi litt mer, andre dager litt mindre  Kroppen vår har en unik evne til å regulere seg selv, dette gjør den blant annet gjennom å sende oss signaler om metthet og sult. Det beste er å lytte til disse signalene, og ikke tenke kalorier. Vi anbefaler heller å ha fokus på at det ikke går mer enn 4 timer mellom hvert måltid, f.eks. å spise 4 hovedmåltider, og evt. 1-2 mellommåltider. Det anbefales å spise variert, og for friske personer anbefales det å følge de nasjonale kostholdsrådene som er utarbeidet av helsedirektoratet. Her kan du lese tidligere svar om kostrådene.

 

Husk også at du som ungdom er i vekst, og vekta skal derfor gradvis gå oppover når du utvikles fra barn til ungdom og videre til voksen. Dersom du er usikker kan det være fint å forhøre seg med lege eller helsesykepleier på skolen/helsestasjonen for ungdom. Rådene bør tilpasses dine behov for energi, og andre spesielle forhold.

 

Vennlig hilsen rådgiver i ROS/Klinisk ernæringsfysiolog

ROS
ROS

NESTE AKTIVITETER

2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Bergen
Temakveld: Hva er overspising?
6. mai 2024
Digitalt
Digital pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.