Spørsmål & svar

Vennen min har en del atferd rundt mat jeg ønsker å forstå, og hjelpe hen med. Hva kan jeg gjøre?
Dato: 21.februar 2023

Jente/kvinne, 

20 år

En venn av meg har en spiseforstyrrelse, og jeg fant ut at hen kjøper inn massevis av mat, og så tygger og smaker på det, for å så spytte det ut og kaste det.. Hvorfor gjør hen det? Det virker som hen er helt oppslukt i alt som har med mat å gjøre, i samtaler finner hen alltid en kobling til mat. Vet også at hen drar inn på restauranter kun for å se og ikke kjøpe noe. Har det noe med sult å gjøre? Hvordan kan jeg hjelpe?

ROS svarer

Hei,

Og takk for at du tar kontakt. Det kan for mange som står nær en person med en spiseforstyrrelse, være vanskelig å vite hva man kan gjøre i enkelte tilfeller. Og kanskje man opplever at en del atferd kan være vanskelig å forholde seg til. Det å ha en spiseforstyrrelse, kommer ofte til uttrykk på mange ulike måter, og dermed er det ikke alltid så lett å vite helt konkret hva som skyldes enkelte handlinger. Men mer generelt skyldes det ofte en overopptatthet av mat, som overskygger alt annet, og kan dermed være grunnen til at din venn prater mye om og oppsøker mat på den måten du beskriver.

Ofte når man er nær venn til en som strever med slike utfordringer, får man ofte et stort ønske om å være til hjelp. Og noen ganger kan man bli ganske handlingslammet og usikker i den rollen. Det kan dermed være fint å avklare litt hvilken rolle man kan ha som venn.

  • Er det slik at en venn har en spiseforstyrrelse, uten hjelp eller behandling, kan det være fint å oppmuntre til å oppsøke hjelp. For å bli frisk fra en spiseforstyrrelse, krever det som oftest behandling. Og da kan man som venn, støtte oppom behovet for hjelp, og være trygg på at det er en omsorgsfull handling en venn kan bidra med.
  • Dersom hen allerede er i gang med behandling, kan man være til god hjelp, bare ved å være en venn slik man alltid har vært. Kanskje den berørte kan ha glede av å få fokus bort fra maten en liten stund. Noe som kan gi næring til de friske sidene ved personen, og komme mer i kontakt med hvordan liver var før hen ble syk. Det kan være en aktivitet som er mulig å gjennomføre, som vil oppleves som et slags fristed. Her får man kanskje opp noen tanker om hva det kan være for dere.

Du nevner at i samtale dere har, kobles alt opp til mat. Kanskje det kan være fint å møte dette med nysgjerrighet. Og vise forståelse for at dette er et stort fokus for tiden. Kanskje si noe om at du legger merke til at det blir mye fokus på mat i samtaler også, og undersøke om det kunne vært litt godt og ha fokus på andre ting også. At du gjerne ønsker å minne hen på andre viktige områder som kanskje har blitt litt glemt?

Det er mange måter å vise at man bryr seg på, og bare det i seg selv tror jeg kan være til god hjelp.

Dersom du ønsker mer konkrete råd, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss på telefon og/chat. Våre tjenester er åpne for de som står nær en med en spiseproblematikk også.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

https://kom-naermere.no/

ROS

NESTE AKTIVITETER

20. april 2024
Tyrkia
Sterkere sammen (fulltegnet)
22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.