Spørsmål & svar

Dato: 6.juni 2024

Jente/kvinne, 

15 år

Hvordan kan jeg stoppe å sammenlikne meg med alle rundt meg hele tiden. Jeg føler meg skyldig når jeg spiser fordi jeg er livredd for å gå opp i vekt

ROS svarer

Hei, og takk for at du tar kontakt med oss. Først vil jeg begynne med å si at det er helt normalt å sammenlikne seg med andre innimellom, men gjør man det i stor grad kan det lett føre til negative følelser og lavt selvbilde. Det høres ut som at dette er blitt et problem for deg, og er noe du gjør i stor grad.

Med all påvirkning og det store fokuset som er på utseende i ulike kanaler i dag, er det lett få inntrykk av at man må være og se ut på en bestemt måte. Mange blir ubevisst påvirket i ulike sammenhenger, enten fra folk rundt seg eller via sosiale media. Du er i en alder der du er i endring og utvikling. Det kan være lettere å bli usikker når man er i en periode der man opplever endring. Det som kan være lurt å fokusere på er dine egne styrker og hva som er bra med deg. Vær snill med deg selv, og vær trygg på at du er god nok som du er og at du ikke trenger å endre deg på noen måte.

Du beskriver også at du kjenner på skyldfølelse når du spiser. Det høres ikke noe godt ut for deg å ha det slik. Du kjenner også redsel for å gå opp i vekt. Jeg lurer på hvorfor du har denne redselen, er dette noe som har kommet mer og mer samtidig som du har begynt å sammenlikne deg mer med andre? Hvis dette er noe som påvirker deg i stor grad, og at dette med mat begynner å ta mye plass i livet ditt, så vil jeg anbefale deg å snakke med noen om dette. Det kan være en forelder, helsesykepleier på skolen, eller du kan kontakte oss på vår anonyme chattetjeneste- så får du prate mer med en rådgiver der.

Håper dette svaret var til hjelp for deg

Mvh Rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. juli 2024
Trondheim
Ungdomsuke
19. august 2024
Bergen
Gruppetilbud for personer med overspisingsproblematikk
20. august 2024
Digitalt
Digitalt Kurs: Selvmedfølelse (Fullbooket)
2. september 2024
Digitalt
Kurs: Mindful Eating

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.