Gutt/mann,
Hei, mann 32 her, jeg har over lang tid, vært en stor kosebamse, jeg har vell igrunnen alltid vært overvektig, jeg har prøft det meste, av oppskrifter for og gå ned, jeg har tilogmed vært innom overvektsklinikken, å fått tilbud om oprasjon som blei stanset. Jeg sitter her i en rådvill følelse, jeg er desverre blitt en av lost casene i helsevesenet, der det virker som helsevesenet har gitt meg opp, at løsningen er blitt å gi meg mest mulig tabeletter, når kirurgen sa jeg kunne få oprasjon gråt jeg av glede, et håp om et lettere liv, men når jeg skjønte i etterkant at dette blei stoppet, mistet jeg håpet, jeg falt tilbake til gammle vaner, tilbake til brus, godteri, middager ute, jeg trenger råd, hva gjør jeg nå? Jeg har ikke økonomi til å gå til det private
ROS svarer
Hei, så fint at du kontakter oss. Ut ifra det du skriver, så forstår jeg at du er ganske fortvilet i din situasjon, og at du opplever at det ikke er noen som kan hjelpe deg. Du har prøvd det meste, og har også vært innom overvektsklinikken, og du opplever at helsevesenet har gitt deg opp. Dette forstår jeg at må være veldig vondt for deg å kjenne på.
Du forteller også om en operasjon som først ble antydet, men så stoppet, da antar jeg at du mener en «slankeoperasjon». Jeg skjønner at dette avslaget var tøft for deg, da det virket som at denne muligheten ga deg håp om endring. Mange overvektige har nytte av denne type operasjon, og det er lett å se på dette som den ultimate løsningen. Samtidig så er det litt mer nyansert hvordan det hjelper over tid.
Vi i ROS har blitt kontaktet av flere som tidligere har fått utført en slankeoperasjon, men som likevel strever med det samme vanskelige forholdet til mat, kropp og vekt. For de som eksempelvis strever med overspising, så vil ikke operasjonen hjelpe på den problematikken uten at man evt. også tar tak i andre underliggende faktorer og årsaker. Mange bruker mat bevisst og/eller ubevist som en mestringsstrategi til å håndtere ulike følelser og situasjoner i livet.
Jeg vet ikke om dette med overspising kan være noe du kan kjenne deg igjen i, eller om dette har blitt nevnt for deg tidligere? Jeg vil gjerne lenke til ROS sin nye nettressurs ROS kompetanse, som beskriver denne problematikken. Kanskje du kan kjenne deg igjen i noe av det som står der?
Mange som strever med overspising har hele livet blitt fortalt at de må spise mindre og bevege seg mer. Dette kan lett føre til manglende mestring og tanker rundt det at man rett og slett ikke har nok viljestyrke. Man havner da lett i en vond sirkel der man i det ene øyeblikket forsøker å begrense seg, for så å siden ikke klare å bremse. Hvis man strever med overspising i den grad at man kvalifiserer til overspisingslidelse, så er det på lik linje med andre spiseforstyrrelser så sterke krefter i sving at man ikke kan forvente å komme seg ut av dette ved kun viljestyrke og å «ta seg sammen». Man kan trenge å få hjelp og evt behandling. Det mange heller ikke er klar over er at slankeforsøk og begrensning i seg selv kan trigge overspising, som igjen kan føre til at man havner i en dårlig sirkel der det kan kjennes håpløst ut å komme seg ut av dette.
Om du tror at det er overspising du strever med, så vil jeg si at det går an å få det bedre! Det høres ut til at du er villig til å jobbe for å få det bedre, og at du er åpen for å ta i mot hjelp, men at du ikke helt vet hvilken retning du skal gå i. Jeg vil tipse deg om at vi i ROS tilbyr individuell veiledning der du kan få oppfølging av en fast rådgiver over tid. Vi er ikke behandling, men hjelp til selvhjelp, og kan være med å se ulike muligheter for hva som kan være din vei videre. Tilbudet vår er gratis, og du kan lese mer om vårt samtaletilbud her: individuell veiledning
Vi kan også veilede i et selvhjelpsprogram , «få bukt med overspising» hvis dette kan være aktuelt for deg. Her er en episode fra podcasten vår "uforstyrra" som forteller litt om dette selvhjelpsprogrammet; Få bukt med overspising
Jeg vil også oppfordre deg til å kontakte fastlegen på nytt, hvis du tenker at dette med overspisingslidelse kan være noe du kjenner deg igjen i. Da kan du ha rett til å henvisning og vurdering på DPS.
Håper dette svaret kan gi deg håp og tro på at det finnes muligheter til å få det bedre. Det skal ikke være slik at du føler deg gitt opp og ikke kommer noen vei. Du kan også kontakte oss på vår chat, for å prate hvis du trenger å snakke med noen som forstår, eller lurer litt mer på hvordan du skal gå frem videre.
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Gi svar
Tusen takk for din hjelp!
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd på dette nettstedet.
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.