Gutt/mann,
Jeg flyttet ut i fjor med bestevennen min, vi bor begge sammen alene uten andre romkamerater. Hennes spise vaner har begynt å påvirke meg negativt. Hun vet jeg har slitt med underspising og mat tvangstanker før. Hun startet å spise veldig lite (kanskje en middag og en energi drikke om dagen). Hun sier hun vil gå ned i vekt når hun ikke er feit i det heletatt. Vi begge spiste vanlig frokost, lunsj og middag når vi først flyttet inn. Jeg ble kun verre når hun begynte. Det har trigget meg og jeg relapsa tilbake til å telle kalorier og spise alt for lite. Mye skam fordi jeg føler jeg spiser alt for mye i forhold til henne. Jeg har allerede gått ned mye selv og er på grensa til å være undervektig. Uansett hva jeg sier til henne så vil hun ikke bli bedre selv og det er med å gjøre meg verre. Føler konstant angst når hun er i huset (som er ofte) og jeg vil ikke miste bestevennen min eller bli dårligere selv. Men det er umulig å recovere sånn som det er nå for meg. Vet ikke hvor jeg skal starte. Fastlegen tar det ikke seriøst når jeg forklarte situasjonen
ROS svarer
Hei,
og takk for at du tar kontakt med ROS. Det høres ut som at du står i en veldig krevende situasjon hvor du kjenner på mye angst og usikkerhet rundt å bo med en person som, uten å mene det, påvirker deg på en måte som gjør det vanskelig å komme videre i din egen tilfriskning. Det er ikke rart at du synes dette er vanskelig når du prøver å finne en balanse mellom din egen helse og forholdet til noen som står deg nær.
Det er veldig vondt når de rundt oss på en eller annen måte kan trigge våre egne utfordringer. Mange som har problematikk knyttet til mat, kropp og spising kan kjenne seg igjen i det å bli trigget av andres spisevaner – og det kan være utrolig vanskelig å bryte ut av et slikt mønster.
En av de første tingene som kan være nyttig her er å erkjenne at det er helt greit å sette grenser for deg selv. Jeg tenker at det er lurt for din egen bedring å finne måter å håndtere situasjonen på i forhold til venninnen din. Jeg skjønner at det kan være vanskelig, men kanskje det kan være nyttig å prøve å forklare venninnen din hvordan hennes vaner påvirker deg, og hvordan det gjør det vanskelig for deg å ta vare på deg selv. Det kan være en vanskelig samtale, og jeg anbefaler deg å ta en titt på artikkelen som heter “Den vanskelige samtalen” som gir noen tips til hvordan man kan ta opp dette med egen spiseproblematikk med mennesker som står deg nær.
Det var veldig modig av deg å ta opp situasjonen med fastlegen, selv om du opplevde å ikke bli tatt på alvor. Jeg forstår at det kan føles motløst når man ikke får den hjelpen man trenger, men du har allerede gjort noe viktig ved å sette ord på utfordringene dine. Det er viktig at du fortsetter å søke hjelp. Vår anonyme chat kan være et godt sted å få tilpasset hjelp, både for å få råd om hvordan du kan ta dette opp på nytt med fastlegen, og for å få støtte i det du står i. Å få hjelp til å formulere det du trenger å si, kan kanskje gjøre det lettere å bli tatt på alvor. Dersom du blir møtt på samme måte, kan du be om en annen leges vurdering av saken. Derfor kan det være lurt å ha det skriftlig, slik at det er din beskrivelse av situasjonen din som blir vurdert. Jeg forstår at det kan være en ekstra påkjenning å skulle gå tilbake til legen og ta dette opp på nytt. I noen tilfeller, kan det være aktuelt å bytte lege, eller å gå til en helsestasjon i kommunen. De kan i noen tilfeller henvise til behandling, eller sende en anbefaling til legen man har om at behandling er nødvendig.
Uforstyrra svarer - Legen sier jeg ikke er syk nok... - Hvis du vil høre vår podcastepisode om det å ikke bli tatt på alvor av legen.
Husk at det er flere som kan støtte deg gjennom dette, og du trenger ikke å stå alene med det.
Med vennlig hilsen rådgiver i ROS
Strandgaten 6, 6. etg.
5013 Bergen
948 17 818 (innvalg 2)
[email protected]
Storgata 10B
0155 Oslo
948 17 818 (innvalg 3)
[email protected]
Breigaten 13
4006 Stavanger
948 17 818 (innvalg 4)
[email protected]
Kjøpmannsgata 23
7013 Trondheim
Tlf: 948 17 818 (innvalg 5)
E-post: [email protected]
Gi svar
Tusen takk for din hjelp!
For å gi de beste opplevelsene bruker vi teknologier som informasjonskapsler. Å samtykke til disse teknologiene vil tillate oss å behandle data som nettleseratferd på dette nettstedet.
Velkommen til å kontakte oss i våre åpningstider
Mandag–torsdag: 10-16 og 17-21
Fredag: 10-16
Chatten holder stengt for lunsjpause kl. 11.30-12.00 alle dager.
ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.