Spørsmål & svar

Dato: 13.mai 2024

Jente/kvinne, 

15 år

Hei! Eg er femten år og har èin god del av livet mitt hatt fokus på mat og kropp. I det siste har eg fått meg til å kvitte meg med maten gjennom oppkast. Det er først no eg skjønner at dette ikkje var bra og at èin ikkje trenger å gjøre dette så mykje før det blir vondt for kroppen. Eg har lyst å bli frisk mental. Har ikkje opplevd endringer på kroppen, men eg veit jo ikkje Kva som foregår inni meg. Korleis kan eg få tak i hjelp?

ROS svarer

Hei, så fint at du tar kontakt med oss og forteller hvordan du har det. Det å streve med forhold til mat og kropp er ikke lett, og særlig ikke hvis man går og bærer på dette alene. Det å innrømme at man trenger hjelp med en spiseproblematikk kan være vanskelig. Ikke bare det å fortelle andre, men også det å erkjenne at man har et problem kan være vanskelig for mange. Så fint at du erkjenner for deg selv at dette nå har blitt en utfordring, og at du ønsker å blir frisk mentalt. Det sier meg noe om at du ikke lenger ønsker å ha det slik.

Mange er usikker på hvordan de skal fortelle til noen at de har et vanskelig forhold til mat og kropp. Man er kanskje redd for hvordan reaksjonen vil bli, og det er ikke alltid så lett å fortelle andre om ting som er utfordrende. Det kan være vanskelig å vite hva man skal si, og hvor mye man skal fortelle. Det beste er å bare si det som det er, og fortelle hvordan du har det. Det å ta tak i dette tidlig er viktig, så du kan få den hjelpen og oppfølgingen du trenger.

For noen er det fint å starte med å prate med foreldre, en lærer man er fortrolig med, eller en god venn. For andre er det lettere å starte hos helsesykepleier. Et fint tips hvis du synes det blir for vanskelig å snakke, er å skrive ned det du vil si, da er det lettere å få frem det du ønsker. Du kan gjerne skrive det ned som et brev, så vil dette fungere som en fin invitasjon til videre samtale. Dette er det mange som faktisk gjør, og opplever det som en veldig god løsning. Helsesykepleier har som regel mye erfaring med å snakke med ungdom, og er god til å legge til rette for at en slik samtale skal kjennes trygg.

Videre kan neste steg være å snakke med fastlegen din. Dette kan du såklart gjøre på egen hånd, men noen synes det kan være trygt å ha med seg noen. Legen din vil vurdere om han/hun vil følge deg opp selv, eller om dere skal henvise videre til mer hjelp. 

Håper at dette svaret kan være til hjelp for deg, og kan gjøre deg tryggere i å ta steget videre og be om hjelp. Du kan også kontakte oss på vår anonyme chat, hvis du ønsker litt mer støtte før du kjenner deg klar for å fortelle noen om hvordan du har det.

Med vennlig hilsen rådgiver i ROS

ROS

NESTE AKTIVITETER

1. april 2025
Stavanger
Temakveld: Overspisingsproblematikk
3. april 2025
Bergen
Gruppe: For pårørende (åpen)
8. april 2025
Digitalt
Webinar: Selvmedfølelse
8. april 2025
Bergen
Temakveld: Overspising hos barn og ungdom

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.