Podcast – Uforstyrra

I samarbeid med Stiftelsen Dam og produksjonsbyrået Både Og, har ROS laget sin egen podcast med erfaringshistorier om spiseforstyrrelser.

Med denne podcasten ønsker vi å spre informasjon, bryte myter og ikke minst spre håp. Du vil møte ulike stemmer med ulik bakgrunn og ulik spiseproblematikk.

Episoder – sesong 2

ME and my way back

Uansett hvilken sykdom man har vil en oppdage at det er mange fellestrekk. Håpløshet, hardt arbeid og «flokken» er noen av de viktige ingrediensene for tilfriskning. Er det slik at forelskelse også kan være til hjelp? I dag skal vi høre Ingrids vei fra syk til frisk.

Usynlige lenker

Cecilie våkner til enda en dag med angst og uro. En ny dag med bulimien har startet, og hun orker knapt tanken på alt kroppen skal gjennom.

Følelsen av håpløshet gjennomsyrer hverdagslivet. Hvordan klarte Cecilie å kjempe seg gjennom sykdommen å bli frisk? Og er det mulig å bli venn med uroen?

Et forstyrra familieliv

Eva fikk livet snudd opp ned da datteren hennes på 14 år ble alvorlig rammet av anoreksi. Hva skjedde med det tidligere rolige familielivet? Hvordan klarte Eva å stå i alt dette som mamma? I dag er hovedfokuset vårt på hvordan familielivet kan bli forstyrret, og hvordan en kan stå i dette på best mulig måte. Vi har også besøk av vår kollega Line Orvedal som har jobbet 18 år i ROS og har hjulpet mange familier.

Utsatt, men ikke et offer

Å bli utsatt for seksuelle overgrep er vanligere enn vi tror. Mange sliter med forholdet til sin egen kropp etter overgrep, derfor får vi i dag besøk av Ranveig fra DIXI-ressurssenter mot voldtekt. Sammen med Ranveig skal vi snakke om hva det gjør med oss når grensene våre blir tråkket over. Rannveig avslører at hun alltid har som mål at brukeren skal le eller smile minimum en gang under samtalen deres. Hvordan bruke humor når noe er så mørkt, er det egentlig mulig?

Fra bulimi til Burlesque

Carina Carlsen utviklet en spiseforstyrrelse etter en kommentar om at det hadde vært mye bedre om hun var høy, blond, pen og slank. Senere i livet begynte hun å bruke sex som selvskading. Sammen med Sunniva Serigstad utforsker vi historien til Carina.

Dr. Øyvind gir svar

Hva skjer med kroppen når man spiser for lite, eller for mye? Og hvor skadelig er det å kaste opp maten? Vi stiller spørsmål om de fysiske konsekvensene av en spiseforstyrrelse til psykiater Øyvind Rø.

Syk etter bekreftelse

Endelig følte Marianne seg fin nok. Samtidig med dette ble hun innlagt på sykehuset for alvorlig undervekt og anoreksi. Alt hun ville var at folk skulle se hvor flott hun hadde blitt. I dag får vi besøk av Marianne som har skrevet boken «Svart belte».

Mer, raskere, bedre?

Leon begynner å slanke seg. Uansett hvor mye kroppen forandrer seg vil han ha mer, raskere og bedre resultater. Han er mindre fornøyd nå enn før slankeprosjektet startet. Livet til Leon tar en brå vending, han blir innlagt på sykehus og livet henger i en tynn tråd.

I denne episoden skal vi høre Leons historie, og vi skal dykke ned i guttenes verden sammen med psykologen Saher Sourouri. Hvordan opplever gutter kroppspress?

Episoder – sesong 1

Når oppsøke hjelp? (infoepisode)

I denne episoden snakker vi med psykolog Lars Halse Kneppe om hva en spiseforstyrrelse er og hvordan man kan få hjelp. Arter spiseforstyrrelser seg ulikt hos gutter og jenter? Og hva betyr det egentlig å være helt frisk? Dette er en faglig introduksjonsepisode, litt annerledes enn de andre episodene.

Den evige kontrollkampen

I en vanskelig livsperiode bestemte Marius seg for å få anoreksi. De neste årene utviklet seg til å bli en evig kamp om å ha kontroll. I denne episoden får vi høre Marius sin historie fra syk til frisk.

Fra bulimi til mindful eating

Som ung knasket Irene slankepiller sammen med kollegaene sine for å bli tynn, noe som i reiselivsmiljøet ble ansett som helt normalt. Senere begynte hun å kaste opp maten sin, dette var starten på et altomfattende prosjekt.

Elin snakker med pappa om spiseforstyrrelsen

Hvordan var det egentlig å være pappan min da jeg var syk? Snek han helmelk inn i havregrøten min? I denne episoden tar Elin en prat med pappan sin om spiseforstyrrelsen.

Overspising og på evig slanker´n

Vi kjenner alle noen som er evig på slanker’n. Hvorfor er det så vanskelig å endre livvsstil? I denne episoden får vi besøk av Sunniva som i mange år slanket seg og trøstespiste uten kontroll, og som forteller oss hvorfor slanking aldri var løsningen for overspisningsutfordringene.

Joakim Kleven forteller sin historie

Joakim slanket seg så mye at han til slutt ble en fremmed for seg selv i speilet. Vi tar en prat om hans åpenhet i media, reaksjonene som kom i ettertid, og hvordan en kan være sexy uavhengig av kroppen.

Fra tomhet til følelser

Hvorfor skader noen seg selv? I denne episoden har vi besøk av Mona som forteller om hva selvskading og spiseforstyrrelser har handlet om for henne.

Go hard, or go home

Get fit or die trying? I denne episoden får vi besøk av psykolog Maria og foredragsholder Cathrine. Sammen diskuterer vi treningsavhengighet, negativt kroppssnakk og kroppspositivisme.