Nytt e-læringsprogram

Aktuelt

ROS er stolte av å presentere e-læringsprogrammet «Når trening blir tvang».

Programmet er utviklet for å sikre grunnkunnskap om spiseforstyrrelser og gi ansatte i treningssenterbransjen en innføring i identifisering og håndtering av personer en er bekymret for å kunne ha en spiseforstyrrelse. Det skal også bidra til å etablere felles retningslinjer for håndtering av problematikken ved ulike treningssentre, uavhengig av kjede.

Spiseforstyrrelser er psykiske lidelser, som i kombinasjon med overdreven trening kan være svært alvorlig. Inntil 80% av personer med anoreksi, og inntil 50% med bulimi trener overdrevent mye. I tillegg er de uspesifiserte spiseforstyrrelsene ortoreksi og muskeldysmorfi (megareksi) ofte preget av overdreven og destruktiv treningsatferd. Hvilken form for trening vedkommende driver, og hvor denne treningen finner sted, er selvsagt individuelt. Det er likevel rimelig å anta at mange som har, eller er i faresonen for å utvikle, en spiseforstyrrelse, oppholder seg på treningssentre.

Treningssentre har ikke juridisk ansvar for medlemmenes helse, men de har et moralsk ansvar for å hindre skader og sykdom knyttet til treningen. På en side vil ansatte ha ansvar for å ta grep dersom de ser at et medlem åpenbart ikke er frisk nok til å følge treningen, samtidig vet vi at spiseforstyrrelser ofte ikke kan ses utenpå- de aller fleste er normal- eller overvektige. Det gjør identifisering svært utfordrende. Nettopp fordi spiseforstyrrelser ofte er skjult for omverdenen, er det viktig at de som er i posisjon til å fange dem opp, ikke ser seg blind på stereotypier og usanne fakta om hvem som rammes. En absolutt forutsetning for å kunne identifisere spiseforstyrrelser i treningsbransjen er derfor økt kunnskap om sykdommens mangfold og forløp.

Kontaktinfo

Nettside: treningblirtvang.no
Mail: trening@nettros.no

Programmet er utviklet i samarbeid med medieselskapet Task og med støtte fra Stiftelsen Dam.

Prosjektgruppen

Mari Ourom
Solfrid Bratland-Sanda
Kjersti Oppen
Barbro Sætha
Sharon Hagen
Atle Arntzen
Christina Gjestvang
Line Norum
Beate Torset
Elin Heitmann

Flere nyheter

Kutt i tilskuddsordninger

Protestbrev vedrørende kutt til rådginvingstjenester.

ROS fyller 40 år

I 2023 markeres ROS sitt 40-årsjubileum! Bli med på vårt jubileumsseminar...

Toxic – sesong 2

Denne våren kommer sesong to av Toxic, en dramaserie om spiseforstyrrelser...

Støtte fra Grieg Foundation

Det var med stor glede vi mottok budskapet om at Grieg...

NESTE AKTIVITETER

6. juni 2023
Stavanger
Åpen pårørendesamling
7. juni 2023
Trondheim
Pårørendeseminar og matgledekurs
8. juni 2023
Stavanger
40-årsjubileumsfeiring hos ROS Rogaland
9. juni 2023
Bergen
Pårørendeseminar

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.