Mindful Eating

Uncategorized

Overvekt og fedme – en mestringsstrategi?

For noen er dette en selvfølge men for mange en helt ny måte å forstå sitt eget forhold til kropp, mat og følelser.

Forskning viser til at rundt 40 % med overvekt eller fedme også har en spiseforstyrrelse. Prosentandelen øker med økt vekt. Med andre ord, det ligger psykologiske krefter bak dine kilo. Du er ikke bare lat og viljeløs!

De psykologiske mekanismene knyttet til mat og følelser er sterke for alle mennesker.

Fra det øyeblikk vi fødes er mat knyttet til kjærlighet, omsorg, trygghet, tilhørighet med mer. Båndene som knyttes til mor og morsmelk er livsnødvendige for vår overlevelse og allerede fra dette tidlige stadie i våre liv utvikles forholdet vårt til mat og relasjoner. Dette sterke båndet vikler seg inn i de fleste utviklingsstrukturer som etter de første syv år av våre liv i stor grad danner grunnlaget for vår personlighet.

En av de første fagpersoner i Norge som virkelig forstod denne sammenhengen er den nå pensjonerte psykologen Charlotte Buhl. Buhl skrev flere bøker om matens psykologiske betyding og forstod også den psykologiske faktoren bak overvekt.

Verdens helseorganisasjon sier verden står ovenfor en fedmeepedemi. Denne epidemien må sees i et mer helhetlig samfunnsperspektiv.

Vi må våge å både stille og ta innover oss spørsmål som;

Har økt effektivitet, krav om 24/7 tilgjengelighet påført oss såpass mye negativt stress at det å sette av tid i hverdagen til matlaging og sosialisering ikke lenger prioriteres?

Prøver vi å skvise inn såkalte måltider i det vi forflytter oss fra A til B med den konsekvens at vi må akseptere å innta noe som befinner seg innenfor rimelighetens radar?

Tillater både samfunnet som helhet og vi som individer matindustrien til fortsatt å ture frem med sine stadig mer forlokkende tilbud i kategorien «kjøp to – få tre» eller andre «super size» tilbud? Som selvsagt er plassert i nøye utvalgte posisjoner for å påvirke oss mest mulig.

For ikke å snakke om hva mange tilsetningsstoffer gjør med smakssansene våre.

Og sist men ikke minst når skal vi forstå at mat for mange er som rus for narkomane! Altså en mestringsstrategi for å holde ut og døyve indre uro. En uro som kan bunne i svært sammensatte årsaker.

Vi kan ikke lenger tro at løsningen på overvekt og fedme løses med råd som beveg deg mer og spis mindre. Det er absolutt ingen seriøs forskning som bekrefter denne sammenhengen.

Det er vi som individer som må ta skjeen i en annen hånd. Altså sagt med andre ord vi må tørre å stole på oss selv. Lære å lytte til egen kropp. Du vet best!

Det finnes ikke en diett eller en ernæringsbok som passer for alle. Mennesket er alt for komplekst sammensatt . Det innser også legemiddelindustrien som i dag prøver ut individuell medisinering i stadig større omfang. Noe som også diskuteres i Norge.

ROS har i mange år frontet denne tilnærmingen og fikk nylig innvilget midler fra Extrastiftelsen til å implementere en ny utdannelse i Norge innenfor mindful eating. Utdannelsen er en profesjonell videreutdannelse utviklet av barnelegen Dr Jan Chozen Bays og Char Willkins fra USA. Jan og Char har viet store deler av livet sitt til å utvikle programmet som skal hjelpe personer som har utfordringen knyttet til kropp, mat og følelser.

I august starter første utdanningskull opp i Norge og 30 fremtidige instruktører får muligheten til å lære fra to av verdens fremste lærere på området.

Fra september av starter de første 8 ukers kursene opp. Kurset «Bli venn med maten» går over 8 uker med to og en halv times samlinger en gang pr uke. ROS vil tilby dette kurset flere steder i Norge fra høsten av.

Her vil du lære om 9 ulike sulter. Om alle sansene våre og hvordan du blir kjent med disse. Du vil få hjelp til å forstå hvilken rolle mat har i livet ditt og hvordan du kan utvikle både mot og styrke til å omstrukturere matens betydning. Og ikke minst vil du lære hvordan du øker din sjanse for å lykkes med denne prosessen ved å være medfølende med deg selv underveis.

 

ROS ungdomspanel

Gjennom stiftelsen DAM, har ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser fått støtte...

Da maten ble alt

Maten hjalp meg å fortrenge, den fikk det vonde til å «forsvinne».

ME-CL1: Mindful Eating-Conscious Living

A Foundational Professional Training. 25.08 – 30.08 2018 Place: Kringler Gjestegård...

Infomatetriell

^

NESTE AKTIVITETER

8. august 2022
Oslo
Pårørendegruppe
16. august 2022
Stavanger
Pårørendegruppe
22. august 2022
Digitalt
Kurs: Mindful Eating
24. august 2022
Trondheim
Pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.