Happy new you!

Artikkel

22.01.2020

Tekst: Cathrine Nitter, ROS
Illustrasjon: Lise Sofie Hopland


Happy new you! Nytt år, nye muligheter, blanke ark og nye fargestifter?

Det er januar. Tiden hvor alt vi er misfornøyde med, skal viskes bort, og vi skal bli en strammere, lykkeligere og bedre utgave av oss selv. Gjennom hele året er kropp, mat og helse bestselgende temaer. Hver eneste dag kan vi lese om de beste kakeoppskriftene på side to, etterfulgt av de heteste treningstipsene på side tre. Blar vi om, kan vi lese om hvordan vi kan gå ned 10 kilo på fire uker, og videre om en superdiett som – endelig – skal gi resultatene vi ønsker oss. På samme side kan vi lese om Live og Reidun som, etter mange år med prøving og feiling, endelig lyktes med akkurat denne dietten.

I januar når slike saker en ny topp. Det mye omtalte «julefettet» skal bort, og treningssentrene blir fylt av entusiastiske mennesker med ny glød over seg. Kanskje tenker de at dette er året hvor de skal bli superspreke, det være seg motivert av helse, et ønske om å endre kroppens ytre, eller begge deler. På Sats er slagordet «Happy new you».

Det er noe velkjent ved at vi går inn i et nytt år på denne måten. Vi har nettopp vært gjennom en tid med mye mat, mye kos og, for mange, mye dårlig samvittighet. Det kan virke som at tanken på de forestående nyttårsforsettene gjør det lettere for mange å forholde seg til julefeiringen. Man skal jo snart gjøre opp for sine utskeielser, på den ene eller andre måten.

Januar er en travel måned. I håp om mer overskudd og energi, fyller vi timeplanen med gjøremål. Et nytt og bedre jeg er et travlere og mer produktivt jeg.

Slik er det også for meg. Det faktum at jeg dagen etter begynner i full jobb igjen, er langt bak i tankene der jeg ligger i sofaen og booker treningstimer så langt frem i tid det er mulig. Dette er året hvor jeg skal bli enda raskere og sterkere, lese flere bøker og legge meg tidligere. Helst skal alle disse målene nås ved utgangen av januar.

Problemet er bare at overgangen til et nytt år ikke automatisk skaper masse ny energi. I år vil jeg fortsatt ha forpliktelser, ansvar og gjøremål, og mine muligheter for endring vil være nøyaktig de samme som i fjor. Jeg er ikke alene om å være sterk i troen på forbedringspotensialet i det nye året. Jeg overhørte nylig en dame som sa hun i snitt hadde betalt 2000 kr. per treningsøkt i år. Hun har altså meldt seg inn på et treningsstudio ved starten av året, og kun benyttet seg av det signerte årsabonnementet tre ganger.

Også i år vil det nok rekrutteres mange støttemedlemmer til treningssentrene. Det kan virke som at vi glemmer å ta høyde for hverdagen når vi skriver nyttårsforsetter. Man glemmer at jobben er krevende, barna er krevende, at det skal handles og soves og settes av tid til venner. Og plutselig sitter man i sofaen og klandrer seg selv for ikke å mestre målene man hadde satt seg, mens man scroller gjennom Instagram og Facebook og får bekreftet at det kun er man selv som ikke får det til. Same old you.

Min konklusjon er at de tingene du ikke ønsket å sette i gang med i slutten av fjoråret, sannsynligvis ikke er mer fristende i år. Kanskje vi bare skal fortsette å gjøre de tingene vi liker? Eller kanskje til og med gi oss selv lov til å ikke gjøre noe hele tiden?





Flere artikler

Vi kan bruke masse energi på å hjelpe barn, men det hjelper jo ikke hvis de ikke opplever samme språket og kommunikasjonen hjemme.
Forsking på spiseforstyrringar og psykisk helse må begynne å interessere seg meir for motkrafta i mennesket, meiner Kjersti. Korleis blir vi sterke i oss sjølve,
En sykehusinnleggelse på grunn av en virusinfeksjon ble vendepunktet for Leif-Erik Sørensen da han var syk med spiseforstyrrelse.
I første halvår av 2023 fikk over 500 norske barn (over 12 år) utskrevet slankesprøyter.

NESTE AKTIVITETER

20. april 2024
Tyrkia
Sterkere sammen (fulltegnet)
22. april 2024
Tromsø
Introduksjon i mindfulness: Finn roen med ROS
2. mai 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
6. mai 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.