Graviditet og spiseforstyrrelser

De kroppslige endringen som skjer i forbindelse med en graviditet kan oppleves utfordrende for dem som har, eller har hatt en spiseforstyrrelse.

Mange kan oppleve oppblomstring av symptomer i forbindelse med vektendringer, voksende mage og økt fokus på ens egen kropp fra omverdenen.

Andre vil derimot kunne oppleve symptomlette under graviditeten. For noen kan graviditeten være en motivasjon til å si farvel til spiseforstyrrelsen, mens andre får tilbake symptomer når barnet kommer til verden.

Skam og skyldfølelse

Mange som er gravid og samtidig har en spiseforstyrrelser, holder spiseforstyrrelsen skjult og føler seg alene. Mange rapporterer om en stor skam- og skyldfølelse for at de ikke klarer å gi slipp på spiseforstyrrelsen i denne perioden. Selv om det er vanskelig, anbefaler vi på det sterkeste at man er åpen med partner og de nærmeste. Ved å være åpen om problemene og søke hjelp tar du hensyn til deg selv, barnet ditt og familien din. Åpenhet kan bidra til at du får økt forståelse, støtte og hjelp både fra de som står deg nær, og helsepersonell.

Etter fødsel

Det er ikke uvanlig at spiseforstyrrelsessymptomer kommer tilbake eller øker etter fødselen. Spiseforstyrrelsen og barnet krever tid og oppmerksomhet. Mødre med spiseforstyrrelse kan oppleve en lojalitetskonflikt mellom sykdommen og barnet. Dette kan bidra til økt skyld, skam og stress, som igjen kan gi økte symptomer. Nybakte mødre med en spiseforstyrrelse har også høyere risiko for fødselsdepresjon. Det er derfor viktig å søke hjelp og fortelle noen om hvordan du har det.

Hva kan du gjøre selv?

  • Fortell dine nærmeste hva du strever med.
  • Våg å si fra når du trenger hjelp og avlastning.
  • Forbered og planlegg så mye du kan.
  • Vær åpen med helsepersonell om spiseproblemene.
  • Informer legen om medikamenter og preparater du bruker.
  • Oppretthold kontakten med helsepersonell gjennom graviditet og etter fødsel.
  • Gi deg selv god egenomsorg.



Ta gjerne kontakt med oss i ROS, for støtte og veiledning.





NESTE AKTIVITETER

4. april 2024
Bergen
Åpen pårørendegruppe
8. april 2024
Oslo
Åpen pårørendegruppe
8. april 2024
Trondheim
Kurs: Yoga, meditasjon, avspenning & inspirasjon
10. april 2024
Bergen
Temakveld: Spiseforstyrrelser, smerteuttrykk ved overgrep (fulltegnet)

ROS – Rådgivning om spiseforstyrrelser er et lavterskeltilbud og en interesseorganisasjon for alle som er berørt av problematikk rundt mat og kropp – for de som har eller har hatt en spiseforstyrrelse, og for deres pårørende.

Vi bruker Cookies for å forbedre brukeropplevelsen av sidene. Les mer om personvern & cookies her.