«Istedenfor å streve alene og bli sykere og sykere, har jeg gjennom samlingen på Nøsen fått konkrete verktøy som jeg kan bruke for å snu en nedadgående spiral. Tusen takk!»
I november 2023 ankom 20 deltakere og seks ROS-ansatte Nøsen Yoga og Fjellhotell i kald, snøfylt vinterluft. Her skulle vi tilbringe syv dager sammen i storslåtte, majestetiske omgivelser omringet av vakre fjell. Alle skulle delta på prosjektet «Fri luft og liv», der fokuset var å bruke effektive verktøy fra kursene «Mindful Self Compassion» og «Mindful Eating», kombinert med friluftsliv.
Nøsen var et utmerket utgangspunkt for å gjøre yoga, gi seg selv en pause fra en hektisk hverdag og ta inn den vakre naturen gjennom blant annet gåturer i snøen.
Deltakere med overspisingsproblematikk
Prosjektet rettet seg mot deltakere med overspisningsproblematikk som var motiverte, ønsket støtte og fellesskap. En viktig del av programmet var å skape et trygt og godt felleskap som dannet grunnlag for nye relasjoner. Målet var å oppnå et mer naturlig forhold til kropp, mat og følelser.
Deltakerne var ikke fremmede for hverandre da de møttes på Nøsen, de hadde allerede blitt introdusert gjennom to digitale gruppesamlinger og hatt individuelle samtaler med ROS-ansatte. Vi vet at overspising ofte fører med seg mye skam og skyldfølelse, og at dette kan bidra til at terskelen for å snakke om det, blir høy.
Allerede første kvelden skjedde det noe magisk i gruppen. Deltakerne åpnet seg for hverandre foran peisen, og det virket som det å møte andre i samme situasjon og snakke om følelser som hadde blitt stengt inne over lang tid, kom mer naturlig.
Stillhet på programmet
Dagene på Nøsen ble startet og avsluttet med yoga i en nydelig shala (yogarom). Det var en myk landing inn og ut av dagen for de som ønsket. Etter frokost gjorde vi «mindful walking» i naturen, og det var valgfritt å gjøre det alene eller sammen i gruppe. En rød tråd gjennom uken var å stille seg selv et av de viktigste spørsmålene fra kurset «Mindful Self Compassion», som er: «Hva trenger jeg nå?». Under «mindful walking» ga det deltakerne mulighet til å ta et bevisst valg om å gå sakte og virkelig oppleve naturen, eller stå helt i ro og bare se.
På Nøsen var fellesskapet i fokus, og ble viktig for deltakerne. Viktig ble også stillhet. Det høres gjerne rart ut, ettersom vi i hverdagen prater non-stop. Kanskje tenker du «for å skape et fellesskap må vi vel prate?». På Nøsen ble stillhet en pause og ga mulighet til å kjenne etter hva som foregikk inne i seg selv. Når vi var sammen uten å prate, ga det en større dimensjon til fellesskapet.
En motvekt til selvkritikken
Selvmedfølelse handler om å møte oss selv når vi har det vanskelig. Det er ofte en annerledes taktikk enn hva vi er vant til. I samfunnet vårt er det dessverre vanlig at vi heller møter oss selv med kritikk, enn som en god venn. Å jobbe med selvmedfølelse kan derfor være med på å gi en alternativ taktikk og motvekt til selvkritikken.
Maten blir ofte en måte å kontrollere følelsene på. Vi undersøkte under måltidene, «Hva i meg er sulten?». Ved å stille oss selv dette spørsmålet kunne vi lettere finne ut om det var fysisk sult eller en følelse som vi prøvde å unngå.
Mange med overspisningsproblematikk bærer på mye skam og ensomhet, som gjør det vanskelig å oppsøke andre. Dette prosjektet ga en mulighet til å skape gode relasjoner til andre i samme situasjon som seg selv. Maskene som vi ofte bærer utenpå, fikk lov til å hvile.
Deltakernes tanker etter oppholdet:
«Andres «blåmerker» treffer meg og setter i gang min helingsprosess.»
«Å gjøre yoga når dagen har startet med mye uro i kroppen og kjenne uroen bare blir sukka ut.»
«Elsket yoga og meditasjon morgen og kveld. Det er med på å få kontakt med kroppen som jeg lenge ikke har hatt noe særlig kontakt med.»
«Det beste med oppholdet på Nøsen var strålene av sola på tur, alene og med andre».
«Nå ser jeg et lys i tunnelen og dette lyset blir større og større»
«Skal ikke prøve å løpe fra følelsene mine mer»
«At jeg alltid forsøker være snill mot andre, men er så slem mot meg selv. Hvorfor?»
«Det er hovedsakelig mitt hjerte og min sjel som er underernært, ikke den fysiske kroppen»
«Istedenfor å streve alene og bli sykere og sykere, har jeg gjennom samlingen på Nøsen fått konkrete verktøy som jeg kan bruke for å snu en nedadgående spiral. Tusen takk!»
Tekst: Beate Lid Skodje, ROS – 1.11.2024