10.10.2025
Vi feirer ROS sin første internasjonale publisering i BMC Psychiatry,
Artikkelen er basert på Maren Kjeldstad, senterleder ved ROS Trøndelag, sin masteroppgave ved Norwegian University of Science and Technology (NTNU). Oppgaven tar for seg digitale grupper i Mindful Self-Compassion (MSC), gjennomført av Irene Kingswick.
Forskning viser at lav selvmedfølelse og lav selvfølelse ofte henger tett sammen med utvikling og opprettholdelse av spiseforstyrrelser. Derfor har flere forskere de siste årene anbefalt at forebyggende tiltak og tidlige intervensjoner bør fokusere på å styrke selvrelaterte ressurser – som selvmedfølelse – fremfor å rette all oppmerksomhet mot spisepatologien i seg selv. Likevel har slike tiltak i liten grad blitt testet ut i norsk sammenheng.
For å utforske dette, startet ROS i 2019 et pilotprosjekt der en nettbasert, likepersonsbasert versjon av kurset Mindful Self-Compassion (MSC) ble prøvd ut for personer med symptomer på spiseforstyrrelser. Man har nå evaluert hvordan denne intervensjonen fungerte i praksis, med mål om å undersøke om denne typen kurs kunne være gjennomførbart, oppleves som nyttig, og bidra til bedre selvmedfølelse og psykisk velvære hos deltakerne.
Lovende funn
Totalt deltok 18 personer i kurset over åtte uker. Resultatene viser at deltakelsen var høy, frafallet lavt – og tilfredsheten stor. I tillegg viste deltakerne signifikante forbedringer i selvmedfølelse, selvfølelse og mentalt velvære etter endt kurs, samtidig som symptomtrykket for spiseforstyrrelser gikk ned. Dette tyder på at det å møte andre med lignende erfaringer, kombinert med trening i selvmedfølelse, kan ha en positiv effekt for personer som strever med mat, kropp og vekt.
Funnene fra pilotstudien tyder på at et nettbasert, likepersonsbasert MSC-kurs kan være et gjennomførbart og nyttig tiltak for denne målgruppen. Samtidig understreker forskerne at det trengs videre forskning for å bygge videre på disse lovende resultatene.
